ВООЗ: У бідних країнах закінчуються вакцини проти ковіду

Дата: 22 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Велика кількість бідних країн, які отримують вакцини проти коронавірусу в межах глобальної програми Covax, не мають досить доз для продовження щеплень. 

Про це розповів старший радник генерального директора ВООЗ Брюс Ейлворд, передає BBC.

Фото: news.un.org

За словами Ейлворда, у межах глобальної компанії Covax планувалося постачити 2 мільярди доз вакцини у всьому світі до кінця поточного року, щоб бідні країни могли вакцинувати не менш ніж 20% свого населення. Наразі в рамках програми до 131 країни світу доставили 90 мільйонів доз. 

З 80 країн із низьким рівнем доходу, що беруть участь у програмі, половина, як зазначає Ейлворд, не має достатньої кількості вакцин. 

“Понад половину країн уже вичерпали запаси й вимагають додаткових доз. Але насправді, ймовірно, цей показник значно вищий”, – розповів він.

Нестачу препаратів пов’язують з так званою третьою хвилею коронавірусу, яка охопила країни Африки. 

У березні поточного року ВООЗ називала глобальну ситуацію з розподілом вакцин проти ковіду “самознищенням”. Водночас в організації прогнозували, що якщо світ використовуватиме наявні інструменти для боротьби з пандемією послідовно та рівномірно, то її можна буде взяти під контроль уже за декілька місяців.  

Україна отримала від Covax дві партії препаратів для щеплення, які використовують для пріоритетних груп та людей віком 65+. Як розповідали в МОЗ, загалом до кінця року ЮНІСЕФ планує доставити вакцини для щеплення 8 мільйонів українців.

Нагадаємо, що в Україні вакцинація проти коронавірусу розпочалася наприкінці лютого поточного року. Станом на 22 червня першу дозу вакцини встигли отримати понад 1,7 мільйона осіб, а вакцинованих обома дозами налічили понад 360 тисяч.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter