ВООЗ прогнозує взяття пандемії під контроль за декілька місяців, якщо справедливо розділити ресурси

Дата: 20 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Якщо світ використовуватиме наявні інструменти для боротьби з ковідом послідовно та рівномірно, то пандемію можна буде взяти під контроль уже за декілька місяців. 

Про це розповів голова ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус.

У березні поточного року Аданом називав “самознищенням” ситуацію, що склалася з розподілом вакцин, які вводяться в багатих країнах, і вакцин, які розподіляють через спеціальний фонд COVAX. Він наголошував, що перші вже почали щепити молодих людей, однак роблять вони це ціною життів медичних працівників, людей похилого віку та інших груп ризику в бідніших країнах. 

“…Світ опиниться на межі катастрофічного морального провалу, якщо не зробити термінових кроків задля забезпечення рівномірного розподілу вакцин. У нас є кошти для запобігання такому провалу, але шокує те, що мало було зроблено для запобігання цьому. Несправедливий розподіл вакцин – це не просто моральне обурення, це також економічне та епідеміологічне самознищення”, – заявляв він.
Минулого тижня, як наголошує Аданом, кількість нових випадків захворювання на ковід продовжувала збільшуватися восьмий тиждень поспіль: ВООЗ відомо про понад 5,2 мільйона випадків зараження, що наразі є найбільшим показником за один тиждень. П’ятий тиждень поспіль зростає й смертність від ковіду; ВООЗ наразі повідомляє про понад 3 мільйони смертей.
 
Фото: Getty Images

“У нас є інструменти, щоб узяти під контроль цю пандемію протягом декількох місяців, якщо ми застосовуватимемо їх послідовно і справедливо. Ми бачили неймовірні інновації в науці; тепер нам потрібні інновації, щоб якомога більша кількість людей могла отримати користь від цієї науки”, – каже голова ВООЗ.

За даними організації, останнім часом із тривожною швидкістю зростає кількість випадків зараження та госпіталізації з ковідом серед людей віком від 25 до 59 років. На думку фахівців, причиною цього можуть бути заразніші варіанти вірусу, а також посилення соціального змішування серед молодих дорослих.
 
Нагадаємо, що в Україні вакцинація від ковіду розпочалася лише наприкінці лютого 2020 року. Станом на 20 квітня першу дозу вакцини встигли отримати понад 462 тисячі осіб. Україна входить до переліку країн, в яких без допомоги влада зможе вакцинувати від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. Згідно з підрахунками видання The Economist, широкий доступ до вакцини проти ковіду українці матимуть не раніше ніж 2023 року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter