ВООЗ: Один з п’яти дорослих у світі вживає тютюн, що менше, ніж у 2000-му

Дата: 16 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У 2023 році один з п’яти дорослих у світі вживав тютюн, що є меншим за показник 2000 року, коли у світі палив один з трьох дорослих. 

Про це розповіли у ВООЗ. 

Фото: Flickr

Загалом у світі є 1,25 мільярда дорослих споживачів тютюну, втім кількість курців зменшується щорічно, а успішну боротьбу з палінням, на думку експертів ВООЗ, проводять у 150 країнах. 

Як приклад автори звіту навели Бразилію та Нідерланди: перша з 2010 року досягла відносного скорочення кількості курців на 35%, а Нідерланди на межі досягнення показника в 30%.

Найбільше курців у світі мешкає в регіоні Південно-Східної Азії (26,5%), однак не набагато меншою є кількість споживачів тютюну в ЄС –  25,3%.

“Рівень вживання тютюну серед жінок у європейському регіоні ВООЗ більш ніж удвічі перевищує середній світовий показник і знижується набагато повільніше, ніж у всіх інших регіонах”, – звернули увагу дослідники. 

Попри тенденцію до зменшення кількості курців, у ВООЗ уже констатують, що до 2025 року світ досягне відносного скорочення вживання тютюну на 25%, але не досягне глобальної мети скорочення на 30%. Ба більше, досі в шести країнах світу спостерігають зростання вживання тютюну, а саме в Конго, Єгипті, Індонезії, Йорданії, Омані й Молдові.

Також дослідники зауважили, що діти віком 13–15 років у більшості країн світу вживають тютюнові та нікотинові вироби, як показують опитування. 

Активісти, які борються з палінням, не вперше радять урядам у світі зосереджувати увагу саме на боротьбі з палінням серед молоді. До прикладу, автори дослідження консорціуму Global Burden of Disease зазначають, що тютюн починають курити зазвичай у віці від 19 до 25 років. 

Нагадаємо, що з 2024-го в Україні затвердили нові пакування для сигарет з більшою кількістю інформації про наслідки паління. Однак досі більшість тютюнових виробів не мають оновленого маркування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter