“Водна криза в Криму”: Москва каже про гуманітарну катастрофу, але не просить у Києва допомоги

Дата: 21 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Заступник директора Департаменту інформації і друку МЗС Росії Ілля Тимохов на міжнародній онлайн-конференції заявив, що “водна блокада” окупованого Криму з боку України сприяє зростанню міжнародної напруженості.

Про це повідомляє агентство ТАСС, яке цитує Тихонова з відкриття міжнародної конференції “Чорноморське питання у фокусі світової політики” до 150-річчя Лондонській конвенції. 

На його думку, блокування Києвом Північно-Кримського каналу “йдуть урозріз із нормами міжнародного права”

“Не припиняються запеклі спроби Києва покарати населення Криму за його законний вибір на користь возз’єднання з Росією. Тривала водна блокада півострова може призвести до чергової гуманітарної катастрофи з наслідків, які важко передбачити”, – сказав Тихонов.

Водночас він, як і російський уряд, не звернувся до Києва по допомогу. Тихонов зауважив, що всі країни засвоїли уроки конференції в Лондоні в 1871 році, за підсумками якої було покладено край боротьбі провідних держав за сфери впливу в Чорноморському регіоні.

Нагадаємо, раніше в Мінреінтеграції пояснили, що Україна могла б постачати бутильовану воду до Криму в разі гуманітарної катастрофи. Там також відкинули ідею відновлення водопостачання Північно-Кримським каналом.

Незаконний голова “комітету парламенту Криму з народної дипломатії і міжнаціональних відносин” Юрій Гемпель заявив, що де-факто влада півострова не може розраховувати на постачання бутильованої води з материкової частини України через побоювання, що “націоналісти можуть отруїти” воду для Криму.

Раніше Моніторингова місія ООН в Україні наголосила, що з огляду на незаконну окупацію Кримського півострова за міжнародним гуманітарним правом “Росія несе основну відповідальність за забезпечення доступу до води захищеним особам у Криму”.

Зі свого боку Представництво президента України в Автономній Республіці Крим посилається на дані державного обліку водокористування, відповідно до яких питні та господарсько-побутові потреби населення Криму можна забезпечити місцевим стоком навіть у посушливі роки. 

Відомство наголошує, що Росії необхідні додаткові джерела водних ресурсів насамперед задля розгортання та забезпечення промисловості й військово-промислового комплексу, утримання та збільшення військового контингенту в Криму.

До початку тимчасової окупації Криму Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал. Українська влада остаточно припинила подання води до Криму через нього з початку окупації Росією українського півострова у 2014 році.

Низка експертів розглядає водопостачання Північно-Кримським каналом як інструмент для деокупації Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter