Київ пояснив, як зможе давати воду Криму в разі гуманітарної катастрофи

Дата: 12 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Україна могла б здійснювати водопостачання до тимчасово окупованого Криму в разі гуманітарної катастрофи, але не Північно-Кримським каналом.

Про це ефірі Радіо Крим.Реалії розповів заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (ТОТ) України Ігор Яременко, коментуючи заяву віцепрем’єр-міністра України Олексія Резнікова про те, що Київ готовий постачати воду в Крим до його деокупації, якщо міжнародні місії зафіксують там гуманітарну катастрофу.

Яременко наголосив, що, відповідно до пункту 66 нещодавно ухваленої Стратегії деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим, водопостачання півострова Північно-Кримським каналом буде після відновлення там суверенітету України.

“Друга опція, про яку говорив Олексій Резніков, полягає в наступному: якщо в Криму дійсно складеться така ситуація з питною водою для цивільного населення, яка створить гуманітарну загрозу, ми пропонуємо міжнародним організаціям здійснити моніторинговий візит на півострів. Наприклад, це могла б зробити ООН, враховуючи, що вже п’ять її резолюцій вимагають від Росії надати безперешкодний доступ на територію тимчасово окупованого Криму”, – пояснив заступник міністра.

Він також підкреслив, що тільки після висновків такої моніторингової місії про загрозу посухи для цивільного населення українська влада почала б діяти.

“Тоді Україна могла б розглянути можливість надати гуманітарну допомогу, в тому числі із залученням міжнародних партнерів. Однак вода не піде Північно-Кримським каналом – це дуже важливий момент. Тобто ми були б готові тільки для цивільного населення, під наглядом міжнародних організацій поставляти туди бутельовану воду. Водночас ми прекрасно знаємо, що Російська Федерація впродовж всіх цих років не дає міжнародній місії ООН з прав людини відвідати Крим, таким чином порушуючи вимоги цієї організації”, – наголосив він.

З свого боку незаконний голова “комітету парламенту Криму з народної дипломатії і міжнаціональних відносин” Юрій Гемпель, коментуючи цю заяву Резнікова, заявив, що де-факто влада півострова не може розраховувати на постачання води з материкової частини України через побоювання, що “націоналісти можуть отруїти” воду для Криму.

Юрій Гемпель
“У нас це питання викликає побоювання з огляду на те, що уряд України не контролює загонів “Правого сектору”, націоналістів, а вони можуть зробити все що завгодно: припустимо, отруїти воду, яка пішла б до нас. Друге – немає гарантії, що вони так само не перекриють його знову”, – сказав Гемпель. 
 
Росія і кримчани вийдуть гідно з цієї ситуації. Влаштували нам енергоблокаду – ми проблему розв’язали. Була продуктова блокада – розв’язали. Те саме буде і з водою” – додав він.
 
Нагадаємо, раніше Моніторингова місія ООН в Україні наголосила, що з огляду на незаконну окупацію Кримського півострова “Росія несе основну відповідальність за забезпечення доступу до води захищеним особам у Криму”.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter