Владу України закликають забезпечити права та свободи людей похилого віку, зокрема на сході

Дата: 01 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Міжнародні неурядові гуманітарні організації Норвезька рада у справах біженців (NRC) та HelpAge International (HAI) закликають українську владу забезпечити повний та рівний доступ для людей похилого віку до їхніх прав і свобод, зокрема це стосується переселенців та мешканців прилеглих до лінії зіткнення районів.

Про це йдеться у спільній заяві організацій, текст якої переданий Центру інформації про права людини.

В організаціях нагадують, що 1 жовтня по всьому світу відзначають 28-у річницю Міжнародного дня людей похилого віку – дату, яка згуртовує суспільство навколо проблем, з якими стикаються особи похилого віку.

Користуючись цією нагодою, NRC та HAI звертають увагу на основні проблеми, які постають перед людьми похилого віку в районах, що постраждали від конфлікту на сході України, а також перед внутрішньо переміщеними особами.

NRC та HAI закликають відповідні органи державної влади забезпечити щонайменше:

  • недискримінаційний доступ до пенсій постраждалим від конфлікту людям похилого віку;
  • доступні та гнучкі процедури перетину лінії зіткнення;
  • доступ до основних послуг, таких як охорона здоров’я, транспорт та соціальні послуги.

За даними, наведеними в заяві, станом на 2018 рік Україна входить до 30 “найстаріших” країн світу за часткою людей віком 60 років і старше. В Україні проживає понад дев’ять з половиною мільйонів людей у віці 60+, що становить одну п’яту частину населення країни.

Незважаючи на те, що відповідно до українського законодавства органи державної влади мають зобов’язання щодо соціального захисту, на практиці люди похилого віку по всій країні стикаються з низкою проблем із доступом до своїх прав, наголошують правозахисники.

Збройний конфлікт у східній Україні значно погіршує життя місцевого та переміщеного населення. Кількість людей похилого віку, постраждалих від кризи на сході країни, непропорційно висока: 30% із 4,4 мільйона у віці 60 років і старше.   

Окрім загальних проблем системного характеру по всій країні, люди похилого віку, які постраждали від конфлікту, часто стикаються з дискримінацією та з обмеженим доступом до продуктів харчування, житла та медичного обслуговування.

“NRC та HAI, завдяки своїй польовій роботі на сході України, працюють безпосередньо з постраждалим від конфлікту населенням, включаючи людей похилого віку. На основі власних спостережень у зоні конфлікту ми занепокоєні ситуацією, яка склалася із захистом прав людей похилого віку та проблемами забезпечення їх основних потреб. Незважаючи на великі зусилля різних зацікавлених сторін, усе ще залишається багато роботи для гарантування повного та рівного доступу до основних прав людям похилого віку, постраждалих від конфлікту на сході України”, – наголошують автори заяви.

За їхніми даними, доступ населення на цих територіях до державних послуг, включаючи охорону здоров’я та громадський транспорт, є обмеженим чи відсутнім, а нестабільна безпекова ситуація суттєво обмежує доступ гуманітарних організацій та надання допомоги в таких районах. Можливостей для самозабезпечення мало, а основні товари, такі як продукти харчування, предмети гігієни, допоміжні засоби та медикаменти, часто відсутні або недоступні через високі ціни.

Також населення в районах уздовж лінії зіткнення гостро потребує послуг спеціалістів із забезпечення психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

“Жителі непідконтрольної уряду території та особи, які переїхали з непідконтрольної уряду території, не мають можливості вимагати та отримувати свої пенсії, доки вони не зареєструються як внутрішньо переміщені особи на підконтрольній уряду території. Такі пенсіонери вимушені регулярно проходити через складні та дискримінаційні заходи контролю, що включають перевірки на дому, фізичну ідентифікацію в банках та інші типи перевірок, передбачені в різноманітних підзаконних актах. Цей підхід створює правові проблеми та призводить до серйозних гуманітарних наслідків, оскільки більшість пенсіонерів на непідконтрольній уряду території залежать від своїх пенсій як єдиного джерела доходу”, – підкреслюють правозахисники.

Вони додають, що ця політика також обмежує доступ до пенсій для найбільш уразливих осіб, які не можуть потрапити на підконтрольну уряду територію, наприклад для людей з інвалідністю та тих, хто не може дозволити собі сплатити дорожні та інші пов’язані із цим витрати.

Правозахисники наголошують, що виплата пенсій жителям непідконтрольної уряду території має бути відв’язана від вимоги поставлення на облік як внутрішньо переміщених осіб.

У заяві також зазначено, недостатня кількість на пунктах пропуску таких речей, як туалети, питна вода, медична допомога та укриття від екстремальних температур, становлять небезпеку для життя та здоров’я осіб похилого віку.

Досить часто вони не можуть перетинати лінію зіткнення з основними предметами життєзабезпечення (включаючи медикаменти та продукти харчування), якщо ці предмети не входять до списку дозволених товарів.

NRC та HAI рекомендують уповноваженим органам забезпечити фінансування для належного утримання КПВВ, забезпечити видавання електронних перепусток без обмеження терміну дії та замінити список дозволених товарів вичерпним переліком заборонених товарів. Важливо також, щоб інформація про будь-які нові правила була доступною для людей похилого віку.

Водночас NRC та HAI вважають, що під час кризи люди похилого віку здатні і дійсно відіграють ключову роль у підтримці молодших членів суспільства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter