Влада готує зміни в доступі журналістів до фронту

Дата: 22 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Українська влада готує зміни в доступі представників медіа до зони бойових дій.

Про це сказав президент Володимир Зеленський, пообіцявши, що інформації про перебіг війни буде більше.

В Україні готують зміни щодо процедури доступу журналістів до зони бойових дій Джерело: pixabay.com

“Дуже важливе питання комунікації щодо війни, нашої оборони, загалом фронту. Доступ на фронт журналістів. Зміни підготовлені – інформації про фронт має бути більше. Вдячний усім, хто розуміє важливість цього й допомагає тримати нашу оборону, наші оборонні потреби у фокусі уваги у світі”, – сказав він.

Також про зміни, що готуються у цій сфері, повідомив на брифінгу очільник Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. За його словами, комітет готовий докласти зусиль для створення та безперешкодного і конкурентного доступу журналістів до інформації. В першу чергу це стосується напрацювання та впровадження чітких правил роботи медіа в зоні бойових дій та на прифронтових територіях.

“Дуже добре, що в нас синхронізовані пріоритети з президентом… В планах нашого комітету – спільно з представниками Генштабу ЗСУ та Міністерства оборони зробити так, щоб правила акредитації журналістів у зоні лінії фронту були більш зрозумілими”, – уточнив він.

Водночас Юрчишин наголосив на тому, що навряд чи акредитація стане простішою, зважаючи на війну.

“Але щонайменше тут не має бути місця для волюнтаризму – сьогодні ми пускаємо, а завтра не пускаємо, тим таємно даємо акредитацію, а іншим — ні”, – заявив нардеп.

За його словами, комунікаційники Генштабу ЗСУ та Міноборони отримують інформацію про те, як відбувається взаємодія між журналістами і військовими, з двох джерел: скарг медійників і звітів власне військових.

“По звітах військових — все добре. Журналісти не гинуть, значить, ми все правильно робимо, не пускаючи їх туди, де небезпечно, розмірковують військові. Але є розуміння і в Генштабі, і в Міноборони того, що потрібно вдосконалювати цей формат. І є мої пропозиції, які перед тим, як лягти на папір, будуть узгоджені з медіа. Думаю, ми дійдемо до спільного розуміння, що потрібно активніше працювати з журналістами”, – сказав очільник парламентського комітету.

Проте кінцеве рішення завжди буде ухвалювати керівник військової частини, і тут все залежить від того, наскільки в нього добре розуміння загальної ситуації, сказав Юрчишин.

На його переконання, головне завдання – пояснити військовим, що від того, як медіа покажуть ситуацію на фронті, залежать поставки озброєння та боєприпасів тощо.

“З цим ми будемо працювати, як і з візаві журналістів — пресофіцерами — з тим, щоб вони переконували своє начальство в необхідності продуктивної комунікації з медіа”, – резюмував Юрчишин.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що новий очільник Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин розповів, коли журналісти повернуться в кулуари Верховної Ради

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter