Новий очільник Комітету з питань свободи слова розповів, коли журналісти повернуться в кулуари Верховної Ради

Дата: 22 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Для того, щоб відновити доступ представникам медіа до кулуарів Верховної Ради України, спочатку треба розв’язати проблеми із безпекою, які постали через повномасштабне вторгнення Росії.

Про це під час брифінгу сказав народний депутат, новий очільник парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Джерело: фейсбук-сторінка народного депутата

“Розв’язуємо питання безпеки,  а вже потім говоритимемо про активну комунікацію, доступ медіа до кулуарів ВР”, – наголосив він.

Юрчишин уточнив, що скерував запит до відповідних установ з проханням повідомити точну кількість місць у сховищах ВР і якість цих сховищ. Від відповіді прямо залежатиме, чи зможуть запросити журналістів до кулуарів парламенту.

За його словами, зараз є очевидні проблеми з кількістю місць у сховищах. Юрчишин розповів, що під час візитів міжнародних делегацій, які відбуваються досить часто, під час тривоги працівники апарату ВР змушені по вулиці переходити в інші приміщення зі сховищами.

Голова комітету наголосив на тому, що зараз його завдання – переконати політиків приходити спілкуватися з журналістами на брифінгах.

“Бо це недалекоглядно – віддавати цю роль анонімним телеграм-каналам чи давати можливість політикам вибірково себе показувати. Балансу інформації добитися так дуже складно. Будемо працювати в цьому напрямку”, – сказав він.

Юрчишин нагадав, що працює пресцентр ВР, якщо журналісти формують запити, він мотивуватиме колег, керівників фракцій приходити й спілкуватися. 

Він також звернувся до журналістів з проханням надавати пропозиції щодо покращення доступу до інформації. 

Щодо акредитації журналістів до Ради, нардеп сказав, що станом на зараз до ВР акредитовані тисячі людей, серед них є й ті, хто має кримінальні провадження або знаходиться “на олівці” у спецслужб.

“Можу запевнити, що переакредитація медійників до ВР планується. Цей процес не буде швидким і відбуватиметься в діалозі з правоохоронними органами та самими журналістами. Цілком можливо, що доведеться чіткіше прописати в законі про медіа процедуру акредитацію ЗМІ”, – сказав Юрчишин.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну дата та час пленарних засідань ВР не анонсуються на широкий загал, а журналісти можуть стежити за їхнім перебігом лише онлайн.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Верховна Рада 9 грудня підтримала кандидатуру нардепа Ярослава Юрчишина на посаду голови парламентського Комітету з питань свободи слова.

До цього посаду обіймав народний депутат Нестор Шуфрич, який зараз перебуває в СІЗО через підозру в державній зраді. ВР позбавила його цієї посади 20 вересня 2023 року; тимчасово виконувати обов’язки очільника комітету призначили нардепа Євгена Брагара.

Водночас Шуфрича залишили членом комітету, оскільки для його існування потрібні щонайменше троє нардепів. Крім керівника комітету до його складу входять Брагар і Сергій Швець.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter