ВККС внесе подання про звільнення судді Майдану Андрія Ключника

Дата: 23 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Вища кваліфікаційна комісія суддів ухвалила рішення визнати суддю Святошинського районного суду міста Києва Андрія Ключника таким, що не відповідає займаній посаді.

Про це повідомляє Фундація DEJURE на своїй сторінці у фейсбуку. 

Колаж: Автомайдан

Також ВККС вирішила повідомити спеціального уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції про обставини, що можуть свідчити про порушення суддею Андрієм Ключником законодавства у сфері запобігання корупції.

У фундації додають, що таке рішення було не одноголосним. Проти звільнення Ключника проголосували члени ВККСУ Коліуш, Волкова та Гацелюк.
 
Раніше, у 2014-му, суддя Ключник ув’язнив активіста Революції гідності Олександра Костура через його участь у протестах. Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції пізніше визначила, що таке рішення судді щодо активіста Євромайдану суперечило закону. Щоправда, тодішня ВККС припинила дисциплінарне провадження щодо Ключника через те, що закінчився термін притягнення до відповідальності.
 
Також у 2016 році Ключник відмовився розглядати клопотання детективів НАБУ щодо іншого судді Майдану Макухи. Причиною була начебто “непідсудність розгляду даного клопотання Святошинському районному суду м. Києва”. Втім, це не було так, адже за місяць до того Апеляційний суд Києва змінив підсудність справи й передав її якраз Святошинському суду.
 
Крім того, активісти нагадали, що у 2021–2022 роках суддя не декларував авто Volkswagen Touareg 2012 року випуску, який він мав у користуванні. Підтверджує це те, що на нього було складено протокол за правопорушення за ст. 124 КУпАП, яке він вчинив за кермом цього авто. Окрім того, легальність походження цього авто суддя Ключник теж не зміг підтвердити.
 
Нагадаємо, ВККС вирішила повідомити спеціального уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції про обставини, що можуть свідчити про порушення суддею Андрієм Ключником законодавства у сфері запобігання корупції.

Також Вища рада правосуддя звільнила лише 48 суддів Майдану – тих, що засуджували активістів Революції гідності.

За даними аналізу Тимчасової спеціальної комісії при Вищій раді юстиції, суддями Майдану є 351 особа. Під час Революції гідності ці судді позбавляли водійських прав автомайданівців, засуджували активістів та забороняли масові акції протесту. Відзначається, що сьогодні ці люди продовжують працювати, а дехто навіть отримав посади в новому Верховному Суді.

За даними Громадської ради доброчесності, судді Майдану та судді, які допомогли їм уникнути відповідальності, пройшли й до нового Верховного Суду. Зокрема, суддя Олександр Золотніков, який у 2013 році забороняв мирні акції протесту в Одесі. А судді Вищого адміністративного суду Михайло Смокович, Тетяна Стрелець та Юрченко скасовували рішення Вищої ради юстиції про звільнення “суддів Майдану”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter