ВККС схвалила новий список організацій, які сформують склад Громадської ради доброчесності: хто увійшов?

Дата: 28 Липня 2023
A+ A- Підписатися

27 липня, у четвер, Вища кваліфікаційна комісія суддів затвердила перелік з 16 громадських організацій, які на установчому засіданні оберуть 20 членів третього складу Громадської ради доброчесності. Однією з 16 затверджених у переліку організацій є Центр прав людини ZMINA. 

Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Так, членів нової Громадської ради доброчесності будуть обирати Асоціація правників України, Платформа Громадський контроль, Громадське радіо, Transparency International Ukraine, Центр громадянських свобод, Центр економічної стратегії, Український центр європейської політики, Інститут законодавчих ідей, Рух ЧЕСНО, Всеукраїнська громадська платформа “Нова країна”, Медійна ініціатива за права людини, Фундація DEJURE, Центр інформації про права людини (публічна назва Центр прав людини ZMINA), ТОМ 14, Центр протидії корупції, а також Центр політико-правових реформ. 

Щоб мати право на участь в установчих зборах, громадські організації повинні були надати ВККС копії звітів за результатами виконання проєктів із залученням міжнародної технічної допомоги, рекомендаційні листи від міжнародної організації, що підтверджують успішний досвід співпраці або рекомендаційний лист від виконавця проєкту міжнародної технічної допомоги.

Крім того, необхідно було подати копії звітів за результатами фінансового аудиту не менше двох реалізованих проєктів із залученням міжнародної технічної допомоги чи копію звіту за результатами аудиту діяльності громадського об’єднання.

Тож деякі громадські організації, які претендували на участь у відборі, судді визнали такими, що не відповідають вимогам. Йдеться про Стоп Нелегал, Вінницьку обласну організацію “Союз юристів України”, Стоп корупції, Народ і Право, Вінницьку обласну громадську організацію “Ми разом”.

Членів ГРД з двох минулих складів Ради доброчесності вже не буде, оскільки членом ГРД можна бути лише два строки поспіль.

Новий склад буде також працювати два роки – з 2023-го по 2025 рік.

Дату проведення установчих зборів для обрання членів голова ВККС визначить пізніше.

Нагадаємо, що у червні 2023 року Вища рада правосуддя оголосила результати конкурсу на обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков, який опікується питанням судової реформи, новий склад ВККС оцінив як “хороший”. Втім, експерт звернув увагу, що до оновленого складу комісії потрапили декілька недоброчесних кандидатів. 

Читайте також: “Як так сталося?”: п’ять відповідей на питання про ситуацію у Верховному Суді, де взяли рекордний хабар

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter