Вірменія та Азербайджан провели обмін військовополоненими

Дата: 13 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Вірменія та Азербайджан провели обмін військовополоненими, з полону звільнили 32 вірмен і двох азербайджанців.

Про це 13 грудня повідомила пресслужба Державної комісії Азербайджану в справах військовополонених, заручників і безвісти зниклих громадян.

Нагірний Карабах під час останнього конфлікту (ілюстративне фото з відкритих джерел)

Обмін провели на кордоні двох країн. У повідомленні уточнили, що звільнені військовослужбовці мають пройти медичне обстеження, а вже після цього повернуться до родин.

Вірменія та Азербайджан 7 грудня домовилися саме про таку кількість звільнених полонених: Баку пообіцяло звільнити 32 вірменських військових, Єреван – двох азербайджанських.

Тоді ж країни заявили про намір нормалізувати відносини та досягти мирного договору на основі поваги до принципів суверенітету та територіальної цілісності.

Нагадаємо, що 1991 року Нагірний Карабах за підтримки Вірменії оголосив про незалежність від Азербайджану. Відтоді конфлікт навколо регіону не припинявся, переходив у збройні сутички й повномасштабні бойові дії.

Наймасштабніший за останні роки воєнний конфлікт стався восени 2020 року. Тоді загинуло близько 7 тисяч людей. Заяву про припинення вогню сторони підписали в ніч на 10 листопада того ж року. Проте територіальні претензії сторін залишилися нерозв’язаними.

19 вересня 2023 року Азербайджан оголосив про проведення “антитерористичних заходів” на території Нагірного Карабаху. Своєю чергою Вірменія назвала це “широкомасштабною агресією”.

Вже через день після початку “антитерористичних заходів”, 20 вересня 2023 року, “влада” невизнаної Нагірно-Карабахської республіки оголосила про рішення припинити вогонь. Згідно з домовленістю, регіон покинули підрозділи армії Вірменії, а збройні формування “армії оборони Нагірного Карабаху” роззброїли. 

28 вересня “влада” Нагірного Карабаху оголосила про припинення існування “республіки” з 1 січня 2024 року. Загалом регіон покинуло понад 100 тисяч осіб. Його населення складалося переважно з етнічних вірмен, за різними оцінками, їх проживало тут близько 120 тисяч.

Європарламент назвав “етнічним чищенням” утечу вірмен з Нагірного Карабаху.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що журналісти британської корпорації BBC та дослідницької мережі Bellingcat дійшли висновку, що відео, на яких у зоні карабаського конфлікту страчують людей, справжні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter