Європарламент назвав етнічною чисткою втечу вірмен з Нагірного Карабаху

Дата: 05 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, в якій засудили насильницьке захоплення Азербайджаном Нагірного Карабаху, а також закликали до санкцій проти винних і до перегляду відносин ЄС з Баку.

Про це йдеться на сайті Європарламенту.

Біженці з Нагірного Карабаху. Фото: фейсбук-сторінка уряду Вірменії

Автори резолюції кажуть, що Азербайджан заздалегідь планував неспровокований напад. Азербайджанська влада наполягає, що відновили власну територіальну цілісність. 

“Заздалегідь спланований і невиправданий військовий напад Азербайджану на Нагірний Карабах 19 вересня є грубим порушенням міжнародного права та прав людини та явним порушенням попередніх спроб досягти припинення вогню. Понад 100 тисяч етнічних вірмен були змушені покинути Нагірний Карабах… Поточна ситуація рівнозначна етнічній чистці”, – кажуть євродепутати. 

Європарламент закликав ЄС і країни-члени негайно запропонувати всю необхідну допомогу Вірменії для розв’язання проблем біженців з Нагірного Карабаху та гуманітарної кризи у регіоні.

Парламент також закликав ЄС запровадити цілеспрямовані санкції проти урядовців у Баку, відповідальних за численні порушення режиму припинення вогню та порушення прав людини в Нагірному Карабасі. Євродепутати вимагають розслідувати зловживання, скоєні азербайджанськими військами, що можуть становити воєнні злочини.

Окремо Баку застерегли від “будь-якого потенційного військового авантюризму” та закликали Туреччину стримувати свого союзника, засуджуючи участь країни в озброєнні Азербайджану та її підтримці у діях у 2020-му і 2023 році.

Наостанок Європарламент закликав ЄС провести комплексний перегляд своїх відносин з Баку.

“Розвиток стратегічного партнерства з такою країною, як Азербайджан, яка відверто порушує міжнародне право та міжнародні зобов’язання, і має тривожну історію з правами людини, є несумісним із цілями зовнішньої політики ЄС”, – кажуть депутати. 

Ухвалена резолюція не має обов’язкової юридичної сили. 

Нагадаємо, що Вірменія подала позов до Міжнародного суду ООН проти Азербайджану через дискримінацію вірмен у Нагірному Карабаху. 

Від кінця минулого року Нагірний Карабах перебував у блокаді, яку прокурор Міжнародного кримінального суду Луїс Морено Окампо, що готував звіт щодо ситуації, прирівняв до геноциду вірмен. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter