Кім Кардаш’ян та лікар Ерік Есрайлян вимагають від влади США вплинути на азербайджанську блокаду Нагірного Карабаху

Дата: 10 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Зірка реаліті-шоу Кім Кардаш’ян та лікар Ерік Есрайлян закликали президента США Джо Байдена втрутитись у ситуацію з блокадою Азербайджаном регіону Нагірного Карабаху, де вже заявили про першу голодну смерть. 

Лист опублікувало видання Rolling Stone. 

Азербайджанський блокпост на в’їзді до Лачинського коридору. Фото: AFP

Своє звернення Кардаш’ян та Есрайлян, які мають вірменське коріння, розпочали зі слів, що вони є нащадками тих, хто пережив геноцид” на початку XX століття, і не хочуть, “щоб у майбутньому довелося говорити про визнання та увічнення пам’яті ще одного геноциду”. 

“Більше немає часу для роздумів, молитов чи занепокоєння… На жаль, через голод і відсутність доступу до адекватної медичної допомоги багато хто вже трагічно загинув — і, якщо не вжити заходів негайно, ситуація лише погіршуватиметься. Ті, хто виживе, назавжди залишаться із цією травмою”, – кажуть автори звернення. 

Блокада Нагірного Карабаху почалась у грудні минулого року, коли група громадян Азербайджану перекрила єдину дорогу, що пов’язує Нагірний Карабах із Вірменією. Вже у квітні поточного року на дорозі з’явився азербайджанський пропускний пункт. 

Азербайджанські посадовці звинувачують Вірменію у маніпулюванні, нібито дорогою останні поставляли до регіону зброю. Водночас вірменські посадовці вимагають від світу засудити голод як метод ведення війни, а також допустити у Нагірний Карабах гуманітарні конвої, які нині блокують. 

Ситуація з блокадою привернула увагу ООН, яка провела нещодавно спеціальне засідання. Мешканці регіону розповідають журналістам, що недоїдають та не мають нормального доступу навіть до ліків. Прокурор Міжнародного кримінального суду Луїс Морено Окампо, який підготував звіт про ситуацію, прирівняв блокаду до геноциду вірмен. 

Нагадаємо, що у серпні омбудсман не визнаної світом республіки заявив про першу голодну смерть внаслідок блокади. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter