Вірменія подала позов до Міжнародного суду ООН проти Азербайджану через дискримінацію вірмен у Нагірному Карабаху

Дата: 01 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Вірменія подала позов до Міжнародного суду ООН проти Азербайджану щодо порушення Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, звинувачуючи в утиску прав вірмен у Нагірному Карабаху. Також Вірменія просить зобов’язати Азербайджан вивести всі свої війська з цивільних установ у Нагірному Карабаху.

Про це йдеться на сайті Міжнародного суду.

Міжнародний суд ООН. Фото: Getty Images

“Республіка Вірменія, посилаючись на статтю 41 Статуту та статтю 73 Регламенту суду, направила до суду прохання про зазначення тимчасових заходів, “для збереження та захисту прав, закріплених у Міжнародній конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації”, – йдеться у повідомленні.

Міжнародний суд ООН у лютому 2023 року зобов’язав Азербайджан забезпечити вільне пересування через Лачинський коридор до та з Нагірного Карабаху, що тоді було проміжним кроком у судових суперечках із сусідньою Вірменією.

У запиті про тимчасові заходи, поданому 28 вересня, Вірменія попросила суд підтвердити накази, які вона видала Азербайджану в лютому, і наказати йому утримуватися від усіх дій, прямо чи опосередковано спрямованих на витіснення етнічних вірмен з регіону, які там залишилися.

Також ідеться про можливість безперешкодно залишити Нагірний Карабах усім охочим, доступ співробітників ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста до вірменського населення регіону, відновлення комунальної системи.

Окрім того, Єреван наполягає на забороні знесення та внесення змін до пам’яток вірменської культурної спадщини в регіоні, у тому числі меморіалів пам’яті жертв геноциду 1915 року.

Азербайджан запросив місію ООН відвідати Нагірний Карабах “найближчими днями”, повідомило 29 вересня Міністерство закордонних справ. Речник ООН Стефан Дюжаррік підтвердив, що місія, очолювана високопоставленим представником ООН з питань допомоги, відправиться до Нагірного Карабаху цими вихідними – це перший доступ світової організації до регіону приблизно за 30 років, повідомили в Reuters.

Нагадаємо, станом на вечір 29 вересня з Нагірного Карабаху до Вірменії вже в‘їхали понад 98 тисяч людей.

Раніше ZMINA повідомляла, що від кінця минулого року Нагірний Карабах перебував у блокаді, яку прокурор Міжнародного кримінального суду Луїс Морено Окампо, що готував звіт щодо ситуації, прирівняв до геноциду вірмен. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter