Військові стріляли з автоматів в Армянську – свідок у справі Джемілєва

Дата: 17 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Під час п’ятого засідання в кримінальній справі проти Мустафи Джемілєва “суд” допитав свідка обвинувачення Якуба Сулейманова, який свідчив про постріли з боку військових в Армянську, де перебував лідер кримськотатарського народу.

Про це інформує видання “Кримський процес”

Якуб Сулейманов повідомив, що працює таксистом і привіз людей до Армянська, де побачив велику кількість людей. Там він також побачив людей у ​​військовій формі та військову техніку. Ці військові зробили кілька пострілів, після чого заблокували дорогу і не пускали нікого в бік Армянська.

Мустафу Джемілєва свідок не бачив. Знаків, що вказують на наявність кордону, він також не бачив, як і когось, хто б виконував функції прикордонного контролю. Через кілька годин військові побудували коридор і всіх, хто йшов через цей коридор, знімали на фото і відео.

Після цього суд задовольнив клопотання захисту про оголошення показань свідка, даних під час слідства.

Як повідомив журналіст Кримського процесу виданню ZMINA, Сулейманов заперечував, що використовував деякі формулювання, відображені в протоколі допиту. Так, до прикладу, він не знав того дня про пост “Турецький вал” чи ж бо пункт пропуску “Армянськ”. За його словами, люди говорили, що десь тут “Чонгар” і він теж під час слідства згадував лише цю назву. 

Окрім того, у частині показань він не зміг пояснити розбіжності у поведінки людей, що зібралися в тій місцевості. На допиті під час слідства він говорив, що частина людей силою прорвалися через кордон військових, а під час засідання сказав, що не було жодних конфліктів. На запитання, як він може це пояснити, відповів, що вже не пам’ятає, чому так сказав під час слідства.

Під час засідання 30 липня свідок обвинувачення Музафар Фука розповів, як 3 травня 2014 року Мустафі Джемілєву блокували в’їзд до Криму.

Нагадаємо, Управління Слідкому Росії в Криму 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

На попередніх засіданнях “суддя” відхилила всі клопотання захисту Мустафи Джемілєва. Адвокат Микола Полозов напередодні назвав кримінальне переслідування абсурдом і пояснив, чому справу проти Мустафи Джемілєва сфальшовано.

Мустафа Джемілєв

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

13 квітня Слідчий комітет РФ відхилив клопотання адвоката Миколи Полозова про участь як захисника в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

У Представництві президента в АРК назвали політичним переслідуванням російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter