“Спроба натягнути сову на глобус”: Полозов про абсурдність російських справ проти Джемілєва

Дата: 26 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Кримінальні справи проти лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва та Рефата Чубарова сфальшовані та політично вмотивовані. 

Про це заявив в ефірі Громадського радіо адвокат Микола Полозов

Мустафу Джемілєва звинувачують у порушенні ч. 3 ст. 322 Кримінального кодексу РФ (“Незаконний перетин державного кордону Російської Федерації”), ч. 1 ст. 222 (“Незаконне придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів”) та ч. 1 ст. 224 (“Недбале зберігання вогнепальної зброї, яке створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки”).

За словами Полозова, тоді російські прикордонники, які незаконно перебували в Криму, завадили Мустафі Джемілєву перетнути адмінкордон з півостровом. Цю справу спочатку Росія розслідувала до 2016 року, а 26 березня 2020 року вона порушила справу знову. Він оцінює, що слідство завершило розслідування швидко.

Адвокат назвав цю справу політично мотивованою і вказав на низку порушень. Він заявив, що за кожним пунктом обвинувачення слідство сфабриковано.

Коментуючи обвинувачення в незаконному перетині “кордону РФ”, він звернув увагу на відсутність складу злочину в інкримінованій з боку російських слідчих статті. За його словами, жодного державного кордону Росії в Армянську не було і бути не може, оскільки Крим – невіддільна частина України з позиції міжнародного права.

Водночас навіть на момент в’їзду Мустафи Джемілєва до Криму ФСБ не ухвалювала жодних рішень щодо прикордонного режиму. Такий указ ухвалили тільки наприкінці 2014 року, після спроби політика в’їхати на півострів. Окрім цього, рішення про створення контрольно-пропускних пунктів виконується на підставі постанови російського уряду. Таке рішення уряд ухвалив 2015 року. 

“Російські слідчі спробували натягнути сову на глобус у цьому питанні”, – прокоментував Микола Полозов. 

Також  російські силовики не повідомили Мустафу Джемілєва належним чином про заборону ФСБ на в’їзд.

“Сам цей документ ані Мустафа Джемілєв, ані я і навіть сам слідчий в очі не бачили. Його обвинувачують у тому, чого в кримінальному провадженні немає. ФСБ відмовилася надавати слідчому Слідчого комітету цей документ. Це порушення ч. 2 ст. 24 Конституції Росії, що засвідчує: якщо орган державної влади ухвалив певний акт стосовно особи, то ця людина має право ознайомитися з таким документом. А отже, його не можна переслідувати за цією статтею”, – пояснив Микола Полозов.

Микола Полозов назвав нісенітницею звинувачення про незаконне зберігання боєприпасів. Лідеру кримськотатарського народу інкримінують те, що він начебто придбав декілька бойових патронів у період з 1996 до 2013 року, чим порушив закон РФ про зброю. 

“З таким підходом можна притягнути до відповідальності мільйони громадян США, які володіють та зберігають у себе вдома зброю, яка заборонена законом РФ про зброю. У межах цього обвинувачення також спливли терміни давності притягнення до відповідальності. Це свідчить про політичну волю та бажання за будь-яку ціну притягнути до відповідальності Мустафу Джемілєва. Російська влада намагається довести справи до вироків, щоб потім на міжнародних майданчиках, зокрема на засіданнях ООН та ПАРЄ, розмахувати ними та розповідати, про те, які злочинці лідери кримськотатарського народу”, – сказав захисник.  

Російські слідчі передали справу до формування, що називає себе “Армянським районним судом”, наразі він поки не призначив дату попереднього слухання. 

Микола Полозов також розповів про порушення права на захист у справі Рефата Чубарова. Рефата Чубарова Росія звинувачує в порушенні ч. 1 ст. 212 КК РФ (“організація масових заворушень”) та двох епізодів ст. 280.1 КК РФ (“публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації”).

Микола Полозов повідомив, що справу Рефата Чубарова розслідує той самий слідчий, що й справу Мустафи Джемілєва – Магомед Магомедов і він не допустив його як адвоката до справи. Як підставу для відмови Магомедов зазначив, що раніше Микола Полозов захищав Ахтема Чийгоза в справі 26 лютого, співучасником якої слідчий вважає Рефата Чубарова. Полозов назвав таке обґрунтування надуманим.

“Коли я захищав Ахтема Чийгоза, ми багато разів під час судового процесу домагалися допиту Рефата Чубарова як свідка. Він був готовий як приїхати до Криму, так і свідчити через відеозв’язок, але суд відхилив наше клопотання. Тому в справі не було свідчень Рефата Чубарова ані як свідка, ані як обвинувачуваного”, – розповів Микола Полозов.

Захист лідера Меджлісу кримськотатарського народу надіслав апеляційну скаргу до “Київського районного суду Сімферополя”, однак той, за словами Миколи Полозова, затягував розгляд справи та зрештою припинив провадження. Микола Полозов збирається надіслати касаційну заяву у так званому “Верховному суді Криму”.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Акція має на меті “сприяння міжнародним організаціям, включно з ООНОБСЄЄСРадою Європи та іншими, в реалізації іміджу ухвалених рішень на підтримку суверенітету, незалежності, єдності й територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах”.

Вони розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом.

Через коронавірусну інфекцію Меджліс переніс акцію “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності” на пізніший час з урахуванням епідеміологічної ситуації в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter