Військові РФ побили та викрали двох працівників Запорізької АЕС – “Енергоатом”

Дата: 09 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

8 грудня російські окупанти побили, а потім викрали двох працівників Запорізької атомної електростанції. Також відомо, що росіяни утримують у полоні начальника зміни ЗАЕС.

Про це повідомили в компанії “Енергоатом”.

Джерело: “Енергоатом”

Військові РФ вдерлися до приміщення Управління соціальних програм ЗАЕС й у присутності інших працівниць побили начальника управління Олексія Трубенкова та його заступника Юрія Андросова. Після цього чоловіків вивели з приміщення та вивезли в невідомому напрямку.

Крім того, росіяни “кинули на підвал” начальника зміни ЗАЕС Костянтина Бейнера, який безпосередньо відповідає за ядерну і радіаційну безпеку.

“Такими діями окупанти намагаються домогтися лояльності до себе від мужнього проукраїнського персоналу станції, збільшити кількість переведень працівників у фейкове АО “Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС”, яким керує “Росатом”. Але загарбникам це не вдається, позаяк персонал чинить опір, тож вони лютують і перетворюються на справжніх поліцаїв та тюремників, посилюючи бандитські напади на патріотичних працівників ЗАЕС, які прагнуть продовжувати працювати в Україні”, – йдеться в повідомленні в компанії.

“Енергоатом” учергове звернувся до генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаеля Гроссі та світової спільноти з проханням допомогти звільнити працівників станції.

Нагадаємо, 10 жовтня російські окупанти викрали заступника генерального директора Запорізької АЕС із персоналу Валерія Мартинюка і тримають його в невідомому місці, ймовірно застосовуючи методи катування та залякування.

Раніше ZMINA повідомляла, що в Україні запустили кол-центр для консультативної допомоги працівникам атомної електростанції, які опинилися на тимчасово окупованій Росією території. 

Звернутися до кол-центру можна за номерами: (044) 206-97-03, (050) 364-97-59. Крім того, всі, хто потребує консультацій, можуть залишити повідомлення в усіх месенджерах за вищезазначеним номером мобільного телефону або надсилати питання на електронну пошту supportznpp@direcy.atom.gov.ua.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter