Матіос хоче перевірити на поліграфі всіх жителів Донбасу: що з цим не так?

Дата: 30 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос запропонував перевіряти населення тимчасово окупованого Донбасу на поліграфі на предмет причетності до співпраці з окупантами.

Про це він заявив під час ток-шоу “Пульс” на 112-му каналі.

Матіос розповів про те, що наразі в Одесі розробляють особливу програму, яка допоможе реалізувати цю ідею.

“Зараз верховний головнокомандувач Петро Олексійович дав доручення, і зараз багато хто займається тим, як відсіяти тих людей, які вимушено живуть у режимі окупації, від тих, хто вимушено працює вчителем у школі, і тих, хто свідомо організовує фейкові вибори і збирає податки. Відкрию сьогодні велику таємницю для всієї держави. Зараз в Одесі на базі одного досить потужного інтелектуально-наукового центру розроблено програму за принципом проходження поліграфа на комп’ютері будь-якою свідомою людиною, яка за певним алгоритмом реагує на перелік питань. І реакція на ці запитання дає відповідь – говорить щиро чи не щиро. Для цього потрібен комп’ютер і півгодини на одну людину. Доведеться пропустити все населення, тому що сусід на сусіда буде стукати, ображатися й мстити, бо такі реалії України”, – сказав головний військовий прокурор.

На думку експертки з адвокації Центру інформації про права людини Альони Луньової, заяви Матіоса є поганим повідомленням на окуповані території:

“Матіос сказав про те, що у держави є завдання відрізнити людей, які скоїли злочини, від тих, які цього не робили. Посил правильний, але треба пам’ятати, що єдиним мірилом у цьому питанні може бути тільки доведений факт скоєння злочину. Поліграфи і сироватки правди не можуть бути механізмом, який дозволить силовикам і правоохоронцям притягати до відповідальності людей у правовій державі”.

На її думку, на окупованих територіях, де питання правосуддя й так стоїть надзвичайно гостро, слова головного прокурора можуть сприйняти неоднозначно.

“Фактично Матіос сказав, що всі жителі окупованих територій перебувають під підозрою. Вимогу довести свою невинуватість можна вважати дискримінаційною, адже в кримінальному процесі у людини є презумпція невинуватості, і держава намагається довести провину. Тут ми маємо протилежну ситуацію – так звану презумпцію винуватості”.

У свою чергу директор Харківського інституту соціальних досліджень Деніс Кобзін у коментарі Центру інформації про права людини підкреслив, що для проведення масових тестів на поліграфі в Україні є дуже багато перешкод.

“Для виявлення брехні або правди одного тесту на поліграфі точно не досить. Це досить складна процедура, і завжди залишається ймовірність помилки. Навіть у США, де тести на поліграфі найбільш поширені, дані цього дослідження не є однозначними доказами провини людини в суді. Заяви Матіоса – чистий популізм, адже в нас елементарно не вистачає поліграфологів. Навчання цих спеціалістів украй дороге, а посадити будь-яку людини за поліграф і почати проводити тести неможливо. Це працює лише у фантазії Матіоса”, – зауважив він. 

Також, за словами експерта, використання поліграфа в Україні досі залишається “екзотичним” методом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter