“Військкома Феодосії”, який призивав кримчан до армії РФ, заочно засудили до 8 років ув’язнення – прокуратура АРК

Дата: 29 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Олександра Кабашного, військового комісара з окупованого Криму, Дарницький райсуд Києва визнав винним у порушенні законів та звичаїв війни. Його заочно засудили до 8 років за ґратами за порушення законів та звичаїв війни

Про це повідомляє “Судовий репортер”.

Олександр Кабашний з 28 травня 2020-го перебуває на посаді “військового комісара міста Феодосія та Кіровського району “Республіки Крим”, а до цього з березня 2019 року був “старшим помічником військового комісара міста Феодосія та Кіровського району “Республіки Крим”.

Колаборанта звинувачують у тому, що він сприяв проведенню шести незаконних призовних кампаній кримчан у районах Криму. Українські слідчі наголошують, що такі дії порушують заборону державі-окупанту примушувати цивільне населення служити у власних збройних силах, передбачений статтею 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Дії “військового комісара” кваліфікували за ч. 1 ст. 438 ККУ як порушення законів та звичаїв війни. 

Як повідомляють правоохоронці, впродовж 2015-2020 років росіяни провели 11 призивних кампаній, в ході яких призвано на строкову військову службу до збройних сил та інших військових формувань РФ понад 25 тисяч цивільного населення тимчасово окупованої території АР Крим.

За даними слідства, Кабашний брав участь у засіданнях призивної комісії, де оголошував дані щодо кількості осіб, які ухилились від проходження комісії під час осіннього призову 2019 року. На засіданні призивної комісії обговорювалось питання розшуку ухилянтів. Кабашний звертався до окупаційного голови адміністрації міста, і просив надати посильну допомогу в розшуку осіб, які уникають призову.

Стороною обвинувачення суду були надані скриншоти з порталу “Правительство Республики Крым”, з яких видно, що кожного року так званим “Головою Республіки Крим” видається указ щодо створення призовних комісій та забезпечення призову до ЗС РФ на території “Республіки Крим”. З наказів 2019-2020 років відомо, що Кабашний включався до складу резервної призовної комісії міського округу Феодосія як заступник голови комісії і так званий “старший помічник військового комісара міста Феодосія та Кіровського району Республіки Крим”.

Крім того, у розпорядженні правоохоронців є копія повістки місцевому мешканцю від 27.11.2020, що підписана Кабашним.

Діяльність “військового комісара” також висвітлювалась у місцевих ЗМІ.

Обвинувачений перебуває у розшуку і справа слухалась за його відсутності. Вироком суду Олександра Кабашного засуджено до 8 років увʼязнення. Покарання він відбуватиме з моменту затримання.

Нагадаємо, наприкінці червня 2021 року Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду справу щодо Кабашного про порушення законів і звичаїв війни, а саме протиправний призов кримчан до армії Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter