“ВІЙНА. Я добре поспав, прокинувся і усміхнувся”: Зеленський зачитав з трибуни конференції щоденник 8-річного Єгора з Маріуполя

Дата: 31 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський, виступаючи на конференції “UA: Війна. Недоспівана колискова” з нагоди Міжнародного дня захисту дітей, зачитав гостям заходу щоденник 8-річного Єгора з Маріуполя, який разом з батьками зміг виїхати з російської окупації торік. 

Текст виступу опублікували на сайті Офісу президента. 

Фото: vikna.tv

Про щоденник Єгора світ дізнався торік у травні, коли його родич Євгеній Сосновський оприлюднив фото записника у соцмережах. Хлопчик вів його у підвалі та описував жахи оточення й окупації рідного міста росіянами. 

ВІЙНА. Я добре поспав, прокинувся й усміхнувся”, – йшлось у першому дописі. 

Зеленський, зачитуючи записи хлопця, нагадав про вбитих Росією 483 дитини, а також про майже тисячу поранених. 

“І про це не можна сказати “вони зазнали ушкоджень унаслідок бойових дій”. Хлопчик Єгор із Маріуполя знає цей біль”, – сказав президент. 

Далі Зеленський зачитав ще одну сторінку щоденника, в якій Єгор розповідав про рідних: “У мене – рана на спині, здерта шкіра. У сестри – поранення голови. У мами – видерте м’ясо на руці та рана на нозі…”

“Особливо моторошно, коли усвідомлюєш, що ці слова написані дитячим почерком”, – додав Зеленський. 

Фото: Офіс президента

Єгору з частиною родини вдалось ще торік виїхати до Запоріжжя. У Маріуполі, як розповідає сам 8-річний автор, у нього “померла бабуся Галя, дві собаки й улюблене місто…”

Нагадаємо, що війна в Україні, як вважають у ЮНІСЕФ, штовхає ціле покоління дітей до краю прірви, адже щонайменше 1,5 мільйона з них тепер мають ризики депресії, тривожності, посттравматичного стресового розладу та інших проблем психічного здоров’я з потенційними довгостроковими наслідками.

Понад чверть українських дітей, які стали свідками або учасниками подій війни, розлучились із рідними. 

Фотографія обкладинки: vikna.tv

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter