Відтепер українці безкоштовно можуть знайти дані про репресованих

Дата: 15 Травня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні з’явився Консультаційний центр з пошуку інформації про репресованих.

Про це повідомили в Українському інституті національної пам’яті.

Биківнянські могили – найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій 1937—1941 років

Центр відкрили на базі галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті на виконання Закону України “Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років”. Сервіс надаватиме консультації українцям, які хочуть дізнатися про долю репресованих осіб у 1917–1991 роках, та допомагатиме написати правильні звернення та запити до архівів, щоб отримати необхідну інформацію.

“Голодомор 1932–1933 років, голоди 1921–1923 та 1946–1947 років, Великий терор, депортації, політичні арешти та вбивства… Жертвами цих людиноненависницьких експериментів стали мільйони громадян. Проте досі далеко не всі імена встановлені. Чимало родин не знають історію свого роду через вирвані сторінки життя своїх предків. Мета новоствореного Центру – підтримати людей, які наважилися розпочати пошук правди як про своїх рідних, так і про свою країну”, – розповів директор архіву Ігор Кулик.

До Консультаційного центру можна безкоштовно звернутися в будні з 10:00 до 18:00: 

  • за телефонами (067) 298-18-18 або (044) 298-12-12;
  • листом на електронну пошту poshuk@hdauinp.org.ua;
  • через повідомлення у Facebook ;
  • через сайт.

В інституті національної пам’яті нагадали, що Україна наразі є лідером із доступу до архівів репресивних органів на пострадянському просторі, адже відкрила ці документи для всіх охочих ще у квітні 2015 року з правом вільно їх копіювати та розповсюджувати.

Нагадаємо, що в липні минулого року Національна комісія з реабілітації реабілітувала 90-річного жителя Закарпатської області, який став жертвою комуністичного режиму через свою діяльність у націоналістичному підпіллі у 50-х роках минулого сторіччя. 

Закарпатець Іван Мирон – єдиний живий учасник подій середини минулого століття, коли комуністичний режим намагався придушити національне підпілля в регіоні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter