“Відключення можуть бути до весни”: Кличко про наслідки російських атак на енергетичну інфраструктуру столиці

Дата: 28 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Попри намагання енергетиків максимально швидко відновити пошкоджену російськими атаками інфраструктуру, мешканцям Києва слід готуватись до того, що відключення світла можуть тривати до весни. 

Про це розповів мер столиці Віталій Кличко у інтерв’ю “РБК-Україна”. 

Фото: Emilio Morenatti / AP Photo

Нині у Києві мешкає понад три мільйони людей, з яких, за даними Кличка, 350 тисяч тимчасових переселенців зі Сходу та Півдня, які приїхали з 2014 року, й ще 200 тисяч тих, хто приїхав вже після початку повномасштабного вторгнення. Ці дані демонструють лише тих, хто офіційно зареєструвався. 

Кличко спілкувався з журналістами за кілька годин до масованого обстрілу 23 листопада, а згодом уточнював відповіді у зв’язку з ситуацією. 

Так, за його словами, в Києві вже відкрили 430 пунктів обігріву, де можна отримати необхідні послуги, а всі лікарні, дитячі садки, школи та інші подібні установи облаштовують електрогенераторами та необхідним запасом палива. Міська влада, якщо ситуація погіршиться, планує відкрити ще сотню пунктів. 

“У Києві ми зробили запас палива, щоб наш комунальний транспорт, швидкі, лікарні працювали. Ми розраховуємо, що в нас будуть внутрішні потужності, щоб метро в жодному разі не зупинилося. Метро обігріти важко, але в нас є достатня кількість шкіл та дитячих садків, які пройшли термосанацію, тобто відповідні ремонти щодо утеплення. Вони вже готові як пункти обігріву. В цих закладах є великі спортивні зали, їдальні, актові зали. І кожна з цих споруд може прийняти велику кількість людей. Вони знаходяться майже в кожному мікрорайоні нашого міста”, – запевнив Кличко. 

Коментуючи інформацію про ймовірну евакуацію столиці Кличко наголосив, що мешканцям міста слід готуватись до всіх можливих варіантів розвитку подій, але головне – не панікувати. 

“Бажання Путіна і мета цих обстрілів – руйнування нашої енергосистеми. Для нього найкращий сценарій, щоб ми всі взяли свої валізи і кудись поїхали, звільнили країну, поїхали на Захід, а він би без перепон зайшов в наші домівки і зайняв наші місця, нашу країну. Це така його мрія. Щоб ми всі були розгублені, щоб у нас був панічний настрій, щоб у нас була депресія. Не дочекається”, – сказав Кличко. 

Мер додав, що, спілкуючись з людьми, бачить, наскільки вони стійко і з розумінням ставляться до тимчасових відключень електроенергії:

“Кудись виїжджати? Це окремо рішення кожного. Можу вас чітко запевнити: вся наша команда працює день і ніч для того, щоб надавати сервіс, щоб кожна людина у Києві знала, що про неї турбуються”. 

Нагадаємо, що в Україні, за даними енергетиків, майже не залишилося непошкоджених гідро- та теплоелектростанцій. 

Фотографія обкладинки: Maxym Marusenko/NurPhoto

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter