Від початку року в Україні побільшало матерів, які не вважають своє місце проживання безпечним

Дата: 10 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Щонайменше чверть опитаних соціологами матерів в Україні вважають своє місце проживання небезпечним. 

Такі дані дослідження, проведеного соціологічною групою “Рейтинг” на замовлення проєкту “Дій для дітей України”. 

41-річна Вікторія Глушко стоїть серед того, що лишилось після російського удару від вітальні її будинку в селі Більмачівка. Фото: LWF/ Albin Hillert

Соціологи опитали матерів дітей віком 3–17 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. 

Ще у лютому, коли дослідники проводили попереднє опитування, матерів, які вважали своє місце проживання небезпечним, було не більше 21%. 

Розповіли матері й про переживання, з якими стикаються їхні діти внаслідок повномасштабного російського вторгнення. Так, хоча 79% й 73% опитаних оцінили фізичний та психологічний стан своїх дітей як дуже добрий чи просто добрий, щонайменше 43% помітили, що діти бояться гучних звуків. Ще 37% матерів відмічають дратівливість у дітей. 

Дослідники, коментуючи оцінку стану дітей матерями, зауважують, що хоч останні й не помітили явних ознак ПТСР, в іншому дослідженні, проведеному під час дитячих таборів відновлення, такі ознаки експерти помітили у більше ніж однієї п’ятої частини. 

Свідками або тими, хто пережив “події, пов’язані з війною”, своїх дітей вважають 62%матерів. 

Нагадаємо, що українські посадовці вже висловлювали думку, що постраждалими від війни слід вважати всіх дітей у країні. 

Внаслідок російської агресії понад тисячу українських дітей втратили батьків, а ще тисячі росіяни депортували до Росії та заважають їм повертатись назад. Понад чверть українських дітей, які стали свідками або учасниками подій війни, розлучились із рідними. 

Фотографія обкладинки: todayonline.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter