Верховний Суд знову не змінив підсудності справи Стерненка

Дата: 08 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Верховний Суд України відмовився переносити розгляд справи Сергія Стерненка з Одеси до Києва, як про це клопотав його адвокат Віталій Титич через напад на свого підзахисного, що стався перед одним із минулих засідань Приморського районного суду.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив сам Сергій Стерненко.

Справу проти мене залишають в Одесі. Повного тексту рішення нема.Верховний суд лишає моє судилище там, де всім керує…

Опубліковано Сергієм Стерненком Вівторок, 8 вересня 2020 р.

Засідання відбулося 8 вересня. Раніше адвокати активіста вже намагалися змінити підсудність справи, де він фігурує як підозрюваний, посилаючись на те, що судді Приморського райсуду були залучені як слідчі судді і в цьому провадженні, і в інших, де Сергій Стерненко виступає потерпілим, але 25 серпня Верховний Суд України їм відмовив

Справу почали розглядати в Приморському районному суді Одеси 31 серпня. Перед початком засідання на Сергія Стерненка, який ішов у бік будівлі суду, напали двоє чоловіків і облили його з пляшки. Адвокати активіста наступного дня подали в поліцію заяву про злочин. 

Подано заяву про злочин за спробу четвертого нападу на Сергія Стерненка.Вчора, 31.08.2020 біля приміщення Приморського…

Опубліковано Міллер, юридична компанія Вівторок, 1 вересня 2020 р.

Пізніше ще кілька активістів, які приїхали на суд з інших міст, повідомили про стеження за ними, а один – про напад. 1 вересня захист Стерненка клопотав про відвід колегії суддів, і його задовольнили. 

Раніше, у травні, у справі про напад на Сергія Стерненка в Одесі 25 травня 2018 року оголосили підозри Олександру Ісайкулу та Івану Кузнецову. Дії підозрюваних кваліфікували як хуліганство, вчинене із застосуванням зброї чи іншого предмета, пристосованого для заподіяння тілесних ушкоджень. Тоді відбулася сутичка, внаслідок якої Іван Кузнецов помер. 

Це був третій напад на Стерненка за 2018 рік: у лютому активіста побили й завдали йому різаних ран, у травні влучили гумовою кулею в шию.

На початку квітня 2020 року генеральний прокурор України Ірина Венедіктова зазначила в інтерв’ю “Українській правді”, що Сергієві Стерненку обов’язково вручать підозру – або за 115-ю (“Умисне вбивство”), або за 118-ю статтею (“Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони”) ККУ.

11 червня активіста викликали до управління СБУ в Києві та Київській області й оголосили йому про підозру в умисному вбивстві Кузнецова та незаконному носінні холодної зброї. 

Того ж дня Українська Гельсінська спілка з прав людини заявила, що розглядає цю справу як юридичне переслідування Сергія Стерненка. 

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради щодо справи Катерини Гандзюк та тиску на активістів зі свого боку вийшла з відкритою заявою, у якій засудила дії співробітників СБУ, які під час того, як Стерненко перебував у приміщенні управління, де йому оголошували про підозру, оприлюднили презентацію, у якій, на думку депутатів, безапеляційно стверджувалося, що підозрюваний вчинив умисне вбивство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter