В Одесі під судом напали на Сергія Стерненка

Дата: 31 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

На громадського активіста Сергія Стерненка напали під стінами Приморського районного суду перед початком засідання в його справі.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив один з адвокатів активіста Масі Найєм.

Щойно здійснили напад на Сергій Стерненко, під судом в Одесі. Ці двоє – свідки нападу. Приїхали з іншого міста (один з…

Опубліковано Masi Nayyem Понеділок, 31 серпня 2020 р.

Як розповіла виданню ZMINA очевидиця нападу Влада (активістка просила не вказувати свого прізвища. – Ред.), нападники – двоє молодиків у чорних панамках ­– облили Стерненка невідомою рідиною, а ще один чоловік знімав усе на відео.

“Ми перед судом зайшли поїсти. Біля нас крутилися двоє хлопчиків років до 18. І, коли ми підходили до суду, вийшло так, що Сергій зупинився біля своїх друзів і поліції діалогу. Наскільки я зрозуміла, ці двоє намагались облити Сергія рідиною з пляшки, але в них не вийшло, і вони дуже швидко побігли, що поліція не могла їх наздогнати. У них не вийшло, на щастя, тому ніхто не зрозумів, що це було”, – зазначила вона.

За словами активістки, третього чоловіка, який робив відео, опитує поліція. 

Це підтверджують також деякі користувачі соцмереж, які прийшли на суд підтримати Стерненка. 

Водночас видання “Ґрати” повідомляє, що поліція затримала двох чоловіків, які фільмували напад. 

Приморский районный суд Одессы начал рассматривать дело экс-главы одесского «Правого сектора» Сергея Стерненко,…

Опубліковано Ґрати Понеділок, 31 серпня 2020 р.

25 серпня Верховний Суд України відмовив громадському активісту Сергієві Стерненку в зміні підсудності справи, де він фігурує як підозрюваний, тож справу розглядають у Приморському районному суді Одеси. Сьогодні – перше засідання. 

Нагадаємо, що Стерненка посадили під домашній арешт на два місяці: його активіст відбуває в Києві. Рішення про це ухвалив Шевченківський районний суд Києва пізно ввечері 15 червня. 

Раніше, у травні, у справі про напад на Сергія Стерненка в Одесі 25 травня 2018 року оголосили підозри Олександру Ісайкулу та Івану Кузнецову. Дії підозрюваних кваліфіковано як хуліганство, вчинене із застосуванням зброї чи іншого предмета, пристосованого для заподіяння тілесних ушкоджень. Тоді відбулася сутичка, внаслідок якої Іван Кузнецов помер. 

Це був третій напад на Стерненка за 2018 рік: у лютому активіста побили й завдали йому різаних ран, у травні влучили гумовою кулею в шию.

На початку квітня 2020 року генеральний прокурор України Ірина Венедіктова зазначила в інтерв’ю “Українській правді”, що Сергієві Стерненку обов’язково вручать підозру – або за 115-ю (“Умисне вбивство”), або за 118-ю статтею (“Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони”) ККУ.

11 червня активіста викликали до управління СБУ в Києві та Київській області й оголосили йому про підозру в умисному вбивстві Кузнецова та незаконному носінні холодної зброї. 

Того ж дня Українська Гельсінська спілка з прав людини заявила, що розглядає цю справу як юридичне переслідування Сергія Стерненка. 

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради щодо справи Катерини Гандзюк та тиску на активістів, своєю чергою, вийшла з відкритою заявою, у якій засудила дії співробітників СБУ, які під час того, як Стерненко перебував у приміщенні управління, де йому оголошували про підозру, оприлюднили презентацію, у якій, на думку депутатів, безапеляційно стверджувалося, що підозрюваний вчинив умисне вбивство. 

Фото на обкладинці: Станіслав Юрченко, Ґрати

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter