В Одесі напали на активіста, що приїхав на суд у справі Стерненка

Дата: 01 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

В Одесі двоє невідомих напали на активіста Олександра Романюка, який приїхав на суд у справі Сергія Стерненка, коли він ішов після засідання на вокзал, щоб повертатися додому.

Про це виданню ZMINA розповів сам потерпілий.

“Щоб скоротити дорогу, вирішив зрізати через двори, в одному з яких і стався напад. Я розмовляв по телефону і почув, як хтось біжить позаду, не встиг розвернутися, як мене вдарили в спину, і один з нападників сказав щось на зразок: “Что, нравится на суды к Стерненко ходить?” Удари були несильні, але в мене випав мобільний з руки та з плеча впав рюкзак, а нападники побігли в різні боки. Їх було двоє. Доки я оговтався, підняв телефон і рюкзак, їх уже не було видно”, – зазначив Романюк.

За його словами, звертатися до правоохоронців він не має наміру, нападників детально не розгледів. Активіст не відкидає, що ті йшли за ним від суду (каже: слухав музику, дивився в телефон), але також припускає, що його просто впізнали як учасника акцій на підтримку Стерненка, які відбуваються під Приморським районним судом Одеси вже другий день, поки там проходять засідання.

Між тим ще принаймні двоє користувачів соцмереж також заявили про стеження за собою після суду. За їхніми словами, невідомі знімали їх на телефон.

31 серпня в Одесі почали розглядати справу, у якій Сергій Стерненко фігурує як підозрюваний у вбивстві одного з нападників на себе – Івана Кузнецова. 

Перед початком засідання стався напад на Стерненка: двоє юнаків облили його чимось із пляшки і втекли. Пізніше потерпілий написав, що впізнав їх.

1 вересня юридична компанія “Міллер” повідомила, що адвокати Стерненка подали заяву в поліцію про цей напад. Однак чи було почато за цією заявою провадження, у поліції наразі не повідомляли.  

Подано заяву про злочин за спробу четвертого нападу на Сергія Стерненка.Вчора, 31.08.2020 біля приміщення Приморського…

Опубліковано Міллер, юридична компанія Вівторок, 1 вересня 2020 р.

На засіданні 1 вересня захист Сергія Стерненка також заявив відвід колегії суддів. Його задовольнили, тож справу передали знову на авторозподіл.

Судді задовольнили наш відвід про колегію суддів.Справа зайде на новий авторозподіл.Маленька тактична перемога.

Опубліковано Сергієм Стерненком Вівторок, 1 вересня 2020 р.

Раніше, у травні, у справі про напад на Сергія Стерненка в Одесі 25 травня 2018 року оголосили підозри Олександру Ісайкулу та Івану Кузнецову. Дії підозрюваних кваліфіковано як хуліганство, вчинене із застосуванням зброї чи іншого предмета, пристосованого для заподіяння тілесних ушкоджень. Тоді відбулася сутичка, внаслідок якої Іван Кузнецов помер. 

Це був третій напад на Стерненка за 2018 рік: у лютому активіста побили й завдали йому різаних ран, у травні влучили гумовою кулею в шию.

На початку квітня 2020 року генеральний прокурор України Ірина Венедіктова зазначила в інтерв’ю “Українській правді”, що Сергієві Стерненку обов’язково вручать підозру – або за 115-ю (“Умисне вбивство”), або за 118-ю статтею (“Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони”) ККУ.

11 червня активіста викликали до управління СБУ в Києві та Київській області й оголосили йому про підозру в умисному вбивстві Кузнецова та незаконному носінні холодної зброї. 

Того ж дня Українська Гельсінська спілка з прав людини заявила, що розглядає цю справу як юридичне переслідування Сергія Стерненка. 

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради щодо справи Катерини Гандзюк та тиску на активістів, своєю чергою, вийшла з відкритою заявою, у якій засудила дії співробітників СБУ, які під час того, як Стерненко перебував у приміщенні управління, де йому оголошували про підозру, оприлюднили презентацію, у якій, на думку депутатів, безапеляційно стверджувалося, що підозрюваний вчинив умисне вбивство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter