Верховний Суд ЄС визнав Угорщину винною в порушенні прав мігрантів

Дата: 22 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Верховний Суд Європейського Союзу постановив, що Угорщина порушила закони ЄС і права мігрантів на притулок, вимагаючи, щоб вони починали процес його отримання в угорських посольствах у Сербії та Україні.

Про це пише Associated Press.

Джерело: japantimes.co.jp

Угорщина встановила прикордонні паркани та силою перешкоджала вʼїзду людей ще 2015 року, коли до Євросоюзу прибуло понад мільйон людей, більшість яких були біженцями з Сирії.

Після початку пандемії коронавірусу 2020 року уряд країни ухвалив закон, який зобов’язує шукачів міжнародного захисту їхати до Белграда чи Києва, щоб подати заявку на дозвіл вʼїхати в Угорщину. Причому зробити це можна було лише раз.

Через це Європейська комісія подала на Будапешт до Європейського суду правосуддя (ECJ). У позові наголошувалося на тому, що країна не виконала зобов’язань, продиктованих правилами ЄС. Зокрема, вони вимагають від усіх країн–членів блоку мати загальні процедури надання притулку.

За рішенням Верховного Суду, такі дії Угорщини не виправдовуються метою охорони здоровʼя населення, і, зокрема, боротьбою з поширенням коронавірусу, як пояснювала влада Угорщини.

Якщо угорський уряд не змінить відповідні норми закону після рішення суду, Єврокомісія може подати новий позов — тепер про стягнення штрафу з Будапешта.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що минулого року у державах Європейського Союзу майже наполовину зросла кількість клопотань про надання притулку. Лідеркою серед країн ЄС, де притулок шукають найбільше людей, є Німеччина. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter