Верховний Суд відкрив провадження в одній зі справ щодо блокування ZIK, NewsOne та “112 Україна”

Дата: 12 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду відкрив провадження в одній зі справ щодо застосування санкцій до телеканалів ZIK, NewsOne та “112 Україна”.

Про це повідомили у пресслужбі суду. 

Після блокування телеканалів до Верховного Суду подали щонайменше три позови, якими оскаржують указ президента Володимира Зеленського про санкції. Один із них надійшов від харківського юриста та засновника «Чугуївської правозахисної групи» Романа Лихачова. Ще два позови надійшли від адвокатів Павла Попкова та Олександра Дядюка відповідно. 

У повідомленні Верховного Суду не вказують ім’я позивача, однак розповіли, що він вказує на можливе порушення права на отримання інформації. 

“Позивач вважає, що втрата доступу до вказаних телеканалів є порушенням його прав, що передбачено статтями 8 та 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Суд дійшов висновку про необхідність перевірки прорушення зазначених прав позивача в судовому засіданні”, – повідомили там. 

Як свідчить практика ЄСПЛ, Конвенція про захист прав людини не дозволяє абстрактного оскарження акту чи дії, які безпосередньо не стосуються прав заявників. Так, суд визнав неприйнятною скаргу у справі “Танрикулу, Четін, Кая та інші проти Туреччини”, в якій позивачами були читачі газети, поширення якої влада заборонила у певній місцевості. 

Експертка Ірина Кушнір. Фото: з відкритих джерел

“Заявники, як читачі, мали адекватний вибір засобів отримання інформації та не продемонстрували, яким чином заборона газети безпосередньо плинула на них. Відповідно, вони не могли бути жертвами заборони поширення газети у відповідному регіоні”,розповіла у себе на сторінці у фейсбуку експертка Українського інституту з прав людини Ірина Кушнір.

Водночас у справі “Ченгіз та інші проти Туреччини” заявниками виступали користувачі заблокованого ютуб. Блокування відбулось через розміщення на ресурсі декількох відео файлів, що порушували положення національного закону.

“Заявники, які були користувачами сайтів, стверджували, що розміщена на них інформація мала особливий характер для їх професійного життя (обмін науковою літературою), вони не тільки отримували з сайтів інформацію, але й самі були активними користувачами, тобто завантажували на них свою інформацію. Таким чином, заблоковані веб-сайти були для них не просто джерелом інформації, а становили комунікаційний майданчик, на якому вони спілкувались з іншими особами”, – розповіла Кушнір. 
 
У цій справі ЄСПЛ визнав скаргу прийнятною.
 
Нагадаємо, що 3 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ про запровадження санкцій терміном на п’ять років щодо бізнесмена Тараса Козака, а також щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, власником яких він є. За час свого існування мовники неодноразово ставали об’єктами уваги Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, адже транслювали російську пропаганду та не гребували мовою ворожнечі в ефірі.

Блокування телеканалів викликало неоднозначну реакцію, зокрема, через механізм позасудового обмеження мовлення. Небезпечним прецедентом, який згодом можуть використати для тиску на інших мовників, назвали блокування в Національній спілці журналістів.  

Докладніше про те, на чому базується заборона, чи можна буде її оскаржити в суді, зокрема в ЄСПЛ, а також чи є блокування телеканалів наступом на свободу слова, читайте в розборі ZMINA.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter