НСЖУ не вважає блокування ZIK, NewsOne та “112 Україна” порушенням свободи слова

Дата: 09 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Національна спілка журналістів України в ситуації з блокуванням телеканалів ZIK, NewsOne та “112 Україна” вважає, що держава має право в законний спосіб захищати інформаційний простір від фейків і пропаганди. 

Відповідну заяву опублікували на сайті спілки.

Сергій Томіленко. Фото: Тернопільський пресклуб

3 лютого, коли президент Володимир Зеленський підписав указ про запровадження санкцій щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, голова НСЖУ Сергій Томіленко опублікував на сторінці у фейсбуку допис, де назвав блокування надзвичайною ситуацією та наступом на свободу слова.

“Українські журналісти, медіаменеджери та власники ЗМІ мають право на свободу слова та на професію. І несуть за свою діяльність відповідальність. Але відповідальність у рамках Закону. Рішення української влади є інформаційним вибухом та шокує міжнародні інституції, які опікуються захистом прав журналістів та свободою слова”, – наголошував він.

З позицією Томіленка не погодилися голови Волинської, Львівської, Рівненської, Херсонської, Івано-Франківської, Миколаївської, Харківської, Хмельницької, Тернопільської,  Житомирської та Чернігівської обласних організацій НСЖУ.

Вони випустили окрему заяву на сайті організації, в якій зазначили, що Томіленко висловлює лише свою приватну думку і не має права представляти її, зокрема на міжнародній арені, як позицію всієї української журналістської спільноти.

“НСЖУ не захищає редакційної політики жодних медіа, зокрема й “телеканалів Медведчука”, а виступає за дотримання гарантованих законом прав українських ЗМІ та українських журналістів, тому висловлює стурбованість позасудовим застосуванням обмежувальних заходів… Але свобода слова не дає підстав журналістам зловживати нею, хоч би де вони працювали. І коли будь-яке медіа дозволяє собі ставити під сумнів національну державність і територіальну цілісність України, виправдовувати вчинену проти неї збройну агресію – цим діям мають своєчасно давати оцінку компетентні державні органи, не чекаючи “слушного політичного моменту”, – наголошують члени спілки у своїй офіційній заяві щодо блокування каналів. 

Фото: Антидот

Національна спілка журналістів засудила розпалювання ворожнечі й заклики до насильства стосовно журналістів і працівників ЗМІ та нагадала, що за редакційну політику відповідальні насамперед власники й топменеджери, однак і журналісти мають дотримуватися стандартів. 

“На виявлені порушення має належним чином реагувати постійний наглядовий і регуляторний державний орган – Національна рада з питань телебачення й радіомовлення, якій надано для цього відповідні повноваження. Разом з тим і представники журналістської спільноти мають бути свідомими рівня відповідальності в роботі зі словом і фактами, у підготовці матеріалів і програм, дотримуючись загальноприйнятих стандартів професії,  не вдаючись до маніпуляцій, які перетворюють журналістику на інструмент пропаганди”, – наголошують автори заяви. 

Водночас у спілці нагадують, що позасудові обмежувальні заходи – небезпечний прецедент, який можуть використати для тиску на інших мовників або для вжиття аналогічних санкцій. 

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський підписав указ про запровадження санкцій терміном на п’ять років щодо бізнесмена Тараса Козака, а також щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, власником яких він є. За час свого існування мовники неодноразово ставали об’єктами уваги Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, адже транслювали російську пропаганду та не гребували мовою ворожнечі в ефірі. 

Блокування телеканалів викликало неоднозначну реакцію, адже, наприклад, Національна спілка журналістів засудила такі дії влади, але з їхньою думкою погодилися не всі експерти та правозахисники. 

Читайте також розбір ZMINA про те, на чому базується заборона, чи можна буде її оскаржити в суді, зокрема в ЄСПЛ, а також чи є блокування телеканалів наступом на свободу слова.

Фотографія обкладинки з відкритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter