Верховний суд Росії визнав український полк “Азов” терористичною організацією

Дата: 02 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Верховний суд Росії визнав український полк спеціального призначення “Азов” терористичною організацією і заборонив його на території Росії.

Про це повідомляє російське видання “РИА Новости”.

Фото з відкритих джерел

З позовом до суду ще в травні звернулася Генпрокуратура. Згодом засідання суду ще двічі було відкладено на прохання відомства.

Як зазначає інше російське видання “Медуза”, засідання суду проходило в закритому режимі.

“Азов” був сформований як добровольчий батальйон у 2014 році. Згодом його було переформатовано в полк, який увійшов до складу регулярної української армії.

Крім того, полк “Азов” часто використовується в російській пропаганді як символ неонацизму, який нібито панує в Україні.

Водночас самі “азовці” закликають США визнати Росію державою-терористом. 

“Росія багато років своїми щоденними діями доводить цей статус. Щодня її армія та спецслужби здійснюють воєнні злочини. Потурання цим злочинам чи мовчання – це співучасть!”, – написали вони. 

На їхнє переконання, після публічної страти військовополонених полку “Азов” в Оленівці, Росія шукає нові приводи і пояснення для своїх воєнних злочинів. Саме тому Верховний суд Росії визнав полк “Азов” “терористичною організацією”.

Нагадаємо, що російське міністерство оборони 16 травня повідомило про домовленість щодо вивезення поранених українських військових із заблокованого комбінату “Азовсталь” на окуповану територію Донеччини. Перші автобуси з 264 військовослужбовцями, зокрема 53 пораненими, рушили до Новоазовська та Оленівки. 

Однак уже наступного дня в Росії заявили про плани допитати українських військових у ростовському СІЗО, а також про ідею ухвалити заборону на обмін так званих “нацистських злочинців”. У Держдумі не приховують, що хочуть зробити це, щоб унеможливити повернення українських захисників на батьківщину.

Раніше ZMINA повідомляла, що 29 липня патронатна служба “Азова” підтвердила загибель своїх полонених бійців унаслідок обстрілу колонії в окупованій Оленівці Донецької області. Генштаб ЗСУ зазначив, що Росія здійснила артобстріл колонії, щоб приховати катування і вбивства полонених, а також звинуватити ЗСУ в скоєнні “воєнних злочинів”. А за інформацією Медійної ініціативи за права людини, у колонії в Оленівці стався вибух, а не обстріл.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter