Верховний Суд підтвердив 5-річний вирок за непокору контрактнику: боєць казав, що йому заважала травма

Дата: 14 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Верховний Суд залишив у силі вирок у 5 років позбавлення волі за непокору для військовослужбовця-контрактника ЗСУ. 

Вирок можна знайти у реєстрі. 

Ілюстраційне зображення. Фото: вікіпедія

Судячи з матеріалів справи, військовий відмовився вибути до командно-спостережного пункту для виконання завдань у складі своєї роти 21 червня 2022 року. Обвинувачення наполягало, що це могло призвести до прориву російських військ на цій ділянці, але захисники бійця це спростовували. 

Сам боєць казав, що не міг виконати наказ через травму, яку отримав ще у березні 2021 року. Лікарі рекомендували йому провести операцію, а в разі відмови – дотримуватись терапевтичного лікування, для проходження якого рекомендували звільнити чоловіка від стройової та фізичної підготовки на три місяці.

Втім, у матеріалах справи не знайшли жодного підтвердження, що боєць повторно звертався до медиків. Також не знайшли згадок, що він жалівся командиру на погіршення стану здоров’я через травму. Той би мав направити хворого до медичного пункту частини. 

“Таким чином (засуджений. – Ред.) після отримання травми та проходження її терапевтичного лікування у 2021 році не вжив заходів за рекомендацією лікаря щодо оперативного лікування, хоча об`єктивних перешкод для цього не було, і водночас відмовився виконувати наказ начальника з посиланням на необхідність проведення відповідної операції. Під час допиту в суді першої інстанції (засуджений. – Ред.) не зміг пояснити конкретних переконливих причин, чому саме він не звертався щодо оперативного лікування плечового суглоба до червня 2022 року та чому він не ініціював припинення або розірвання контракту з огляду на неможливість виконання своїх обов`язків через травму”, – йдеться у рішенні суду. 

Судді вирішили, що не звернення за медичною допомогою й подальше апелювання до травми як причини невиконання наказу свідчать – засуджений намагався уникнути відповідальності. 

Нагадаємо, що торік президент Володимир Зеленський, попри критику тисяч українців, посилив відповідальність військових за невиконання наказу. Відтоді суд не може призначати м’якше покарання за дезертирство, непокору та самовільне залишення частини. Також цей закон дозволяє судити військових, які фізично не можуть виконувати наказ, наприклад, через травми. 

Критики цього рішення звертали увагу, що таким чином просто намагаються перекласти відповідальність із вищого командування на нижчий офіцерський і рядовий особовий склад. Детальніше про це можна почитати за посланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter