Верховний лідер Ірану помилував “десятки тисяч” ув’язнених – ЗМІ

Дата: 05 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

На честь річниці Ісламської революції 1979 року верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї помилував “десятки тисяч” ув’язнених. Також відомо, що за перші 26 днів поточного року в країні стратили щонайменше 55 людей.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на іранські державні ЗМІ.

Фото: Gregorio Borgia/AP

Під помилування потрапили  в‘язні, яким не були пред’явлені звинувачення у шпигунстві на користь іноземних розвідок і які безпосередньо не причетні до контактів з іноземними агентами, вчинення умисних вбивств і нанесення тілесних ушкоджень, а також знищення державного майна.

За даними інформресурсу протестувальників HRANA, іранський режим заарештував понад 20 000 людей за участь в антиурядових мітингах.

Як повідомляють в іранській правозахисній організації Iran Human Right, щонайменше 55 людей стратили в Ірані за перші 26 днів 2023 року. З них 37 людей стратили за звинуваченнями, пов’язаними з наркотиками. Подібні звинувачення, як і ті, що висувають протестувальникам, іранські суди розглядають без належного процесу та права обвинувачених на справедливий суд.

Крім того, за даними іранських правозахисників щонайменше 488 людей, у тому числі 64 дитини та 39 жінок, убиті силами безпеки під час загальнонаціональних протестів у країні. Як мінімум 107 протестувальників зараз перебувають під загрозою страти.

Раніше ZMINA повідомляла, що в грудні в Ірані вже публічно повісили двох протестувальників: 23-річного Мохсена Шекарі та 23-річного Маджида Резу Рахнаварда.

Нагадаємо, що заворушення в країні почалися через смерть 22-річної курдської жінки Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter