Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді відвідав Ірпінь

Дата: 23 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді, який уже тривалий час допомагає з відбудовою будинків на Київщині, надаючи будматеріали, відвідав Ірпінь.

Про це йдеться на сайті УВКБ ООН.

Фото: УВКБ ООН / Аліна Коваленко

“Я був в Ірпені кілька місяців по тому, як у цих районах було відновлено контроль Уряду України, і був шокований масштабами побачених руйнувань. Коли я повернувся сюди та побачив відновлення міста, знову переповненого людьми, це вселило в мене надію та засвідчило, як УВКБ ООН сприяє рішучості людей та громад щодо відновлення та відбудови. Це було б неможливо без керівництва Уряду України, регіональної та місцевої влади, а також потужної підтримки ключових партнерів та донорів, яка мусить продовжуватись і надалі”, – сказав Гранді.

За його словами, ремонт будинків не тільки відновлює їхні фізичні структури, а й відіграє вирішальну роль у психологічному відновленні людей разом зі структурою громад, понівечених війною.

Так, Агентство ООН у справах біженців віддає пріоритет програмі ремонту будинків, завдяки якій люди та сім’ї мають змогу залишитися та відремонтувати власні будинки або повернутися до них після вимушеного переміщення в межах України чи після перебування як біженці за кордоном через вторгнення Росії.

У співпраці з українським урядом, регіональною та місцевою владою УВКБ ООН завершило ремонт понад 27 500 будинків по всій країні.

Зокрема, на Київщині, Миколаївщині, Чернігівщині, Сумщині та Харківщині відбулися значні ремонтні та відновлювальні роботи, що були зосереджені на ремонті приватних будинків, а також багатоповерхових будівель. Здебільшого там замінили та оновили вікна. 

Роботи також можуть охоплювати дрібні ремонти конкретних структур, наприклад відновлення даху, заміну вікон і дверей та утеплення будинку, щоб захистити його від холодних температур, а також більш значні, капітальні та масштабні ремонти будинків. УВКБ ООН залучає українських підрядників до виконання цих ремонтних робіт, надає будівельні матеріали або грошові кошти для покриття витрат на ремонт і матеріали для того, щоб гарантувати ремонт, який буде адаптований до конкретних потреб та становища сім’ї.

Раніше ZMINA писала, що станом на вересень 2023 року за програмою “єВідновлення” мешканцям Ірпеня на Київщині вже виплатили компенсації за зруйноване або пошкоджене житло на суму майже 89 мільйонів гривень. 

Нагадаємо, понад мільйон українців лишилися без даху над головою через війну. 

Майже всі опитані соціологами українці чекають компенсацій за війну від Росії, але в успіх у цьому процесі вірить лише третина. Якщо ви плануєте повідомити про пошкоджене чи знищене майно, то прочитайте спеціальну інструкцію про те, як це зробити через “Дію”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter