Верховна Рада у другому читанні ухвалила закон про медичний канабіс

Дата: 21 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

21 грудня, у четвер, парламент прийняв законопроєкт №7457 про медичний канабіс у другому читанні. За ухвалення проголосували 248 народних депутатів. Законопроєкт регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк

Фото: Medical News Today

Законопроєкт передбачає, що розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства.

Виробництво ліків жорстко контролюватиметься на всіх етапах, а вирощувати марихуану зможуть лише юридичні особи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат. Це відбуватиметься під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ матиме індивідуальне кодування, щоб відслідковувати рух рослин до пацієнта. 

Препарати на основі медичного канабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном.

Закон введуть у дію через пів року після його оприлюднення. 

Раніше, 13 липня, Верховна Рада ухвалила законопроєкт про легалізацію медичного канабісу у першому читанні. Тоді його ухвалення за основу підтримали 268 народних депутатів на пленарному засіданні.

До цього у соцмережах запустили флешмоб з хештегом #знеболь7457, який закликав уряд підтримати законопроєкт щодо легалізації медичного канабісу. До нього долучилися журналістки Яніна Соколова та Севгіль Мусаєва, громадська діячка Марія Берлінська, нардепи Ольга Стефанішина та Дмитро Гурін та інші.

Нагадаємо, що у 2021 році Верховна Рада безрезультатно намагалася легалізувати медичний канабіс. За підрахунками авторів законопроєкту, який відправили на доопрацювання, на легалізацію медичних конопель в Україні чекає 2 мільйони пацієнтів.

Не підтримали легалізацію у 2021 році навіть попри заклики МОЗ низка громадських діячів та активістів. Цього вимагала серед інших і мати чотирирічної дівчинки з тяжкою формою епілепсії Вікторія Мостовенко. Через чинну заборону вона змушена шукати шляхи, щоб купувати для доньки олію на основі медичного канабісу, дозволену в 60 країнах світу, але не в Україні. 

ZMINA також пояснювала, що саме передбачає законопроєкт щодо легалізації медичного канабісу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter