Верещук: у російському полоні перебувають 2,5 тисячі українців

Дата: 25 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У полоні російських військових досі перебувають 2,5 тисячі українців. 

Про це в інтерв’ю “BBC Україна” розповіла міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук

Записи на стіні приміщення у Димері на Київщині, де росіяни тримали затриманих людей перед тим, як вивезти до Росії. Фото: МІПЛ

Відповідаючи на питання щодо кількості полонених українців, Верещук сказала: “Декілька тисяч. Ми говоримо про 2,5 тисячі полонених”.

За словами міністерки, у полоні перебуває чимало жінок, з яких знущаються росіяни. 

“Якщо врахувати, що з “Азовсталі” вийшла 131 жінка, то уявіть собі, скільки жінок у неволі. Повернули лише декілька. Жінок треба визволяти, з ними поводять себе страшно. Вони знущаються, вони б’ють наших жінок, вони тортурують наших жінок. Світ не має мовчки дивитися і спостерігати, коли вбивають наших жінок в тюрмі”, – розповідає Верещук.

Внаслідок останнього нині обміну додому повернулись понад дві сотні українських військових, однак, як наголосила Верещук, вже декілька обмінів поспіль росіяни не відпускають цивільних заручників.

“Треба ставити питання руба і вимагати відпускати цивільних. Цивільні мають бути повернені, а не обмінені. І серед них є дуже багато жінок”, – каже Верещук. 

Українські посадовці від початку повномасштабного вторгнення декілька раз називали кількість українців, які опинились у російському полоні. 

Так, у червні президент Володимир Зеленський казав, що серед полонених росіянами понад 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”, а невдовзі після цього вже міністерка Верещук говорила, що полоненими вважають й понад 1,5 тисячі цивільних. Їх росіяни викрадали з тимчасово захоплених територій й тепер утримують, зокрема у пенітенціарних установах у РФ. 

Серед утримуваних у такий спосіб вчителька математики з села Старий Биків на Чернігівщині Вікторія Андруша та мешканець Чернігова Ігор Михальчук.
 
Фотографія обкладинки: Офіс президента 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter