Генпрокурорка України в річницю смерті активістки Катерини Гандзюк прозвітувала про хід розслідування

Дата: 04 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Правоохоронці у ході розслідування нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк та пов’язаних із ним злочинів висунули 18 підозр і скерували до судів дев’ять обвинувальних актів, більшість з яких уже розглянуті з винесенням обвинувальних вироків.

Про це написала генпрокурорка України Ірина Венедіктова на своїй сторінці у фейсбуку 4 листопада – в третю річницю смерті активістки.

Катерина Гандзюк

“Треті роковини смерті Катерини Гандзюк – справедливість повинна бути невідворотною. Ми крок за кроком рухаємося до справедливості, за яку так боролася Катерина. Пам’ятаємо, що боролася, на жаль, ціною життя. Тому робимо все можливе для того, щоб всі винні понесли невідворотне покарання”, – написала вона.

Венедіктова нагадала, що наразі під вартою перебувають підозрювані в замовленні та організації нападу на Гандзюк ексголова Херсонської облради Владислав Мангер та колишній помічник депутата Херсонської ОДА Олексій Левін.  П’ятеро безпосередніх виконавців нападу відбувають строк за ґратами. Вироком Приморського районного суду також засуджена особа, яка вчинила приховування цього злочину.

Скриншот повідомлення на фейсбук-сторінці Ірини Венедіктової

Нагадаємо, що Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада того ж року вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. П’ятьох виконавців нападу 2020 року засудили від трьох до шести років ув’язнення.

Справу підозрюваних в організації нападу на активістку розглядає Дніпровський райсуд Києва. Станом на 17 червня 2021 року суд завершив дослідження письмових доказів. Обидва обвинувачені перебувають під вартою, згідно з останнім рішенням суду – до 11 грудня 2021 року.

Під час допиту в суді 18 серпня Левін розповів, що до нього нібито звертався ексзаступник голови Херсонської облдержадміністрації Євген Рищук і просив “провчити” її.

Активісти постійно наголошують, що Рищук причетний до змови стосовно нападу на Гандзюк. Проте в Генпрокуратурі стверджують, що в них бракує доказів для вручення йому підозри.

26 жовтня 2021 року активісти звинуватили адвокатів Мангера в затягуванні розгляду справи.

Фото обкладинки – з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter