Велика Британія ввела санкції щодо компаній, пов’язаних з “Росатомом”

Дата: 19 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Велика Британія запровадила санкції щодо фізичних та юридичних осіб, пов’язаних з російським енергетичним, металургійним, оборонним, транспортним та фінансовим секторами.

Про це повідомили у британському уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Герман Галущенко

Новий санкційний пакет охоплює 86 фізичних та юридичних осіб. 

Серед компаній, що потрапили під обмеження, пов’язані з “Росатомом” компанії, які виробляють передові матеріали та технології, зокрема лазери. Мова йде про компанії “Система”, “Полюс”, “Сєвєрсталь”. 

Під санкції потрапили й 24 фізичні та юридичні особи, пов’язані з транспортними послугами Росії, шість великих російських судноплавних компаній, а також п’ять фінансових установ. 

“Путін і його прихильники повинні і будуть платити ціну за своє незаконне вторгнення в Україну”, – прокоментував новий санкційний список британський міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі

Російський холдинг “Росатом” офіційно є об’єднанням, до якого входять усі цивільні атомні компанії Росії, підприємства ядерного військового комплексу, науково-дослідні організації, а також атомний криголамний флот. Водночас холдинг працює над постачанням російській військовій промисловості компонентів, технологій і сировини для ракетного палива, кажуть журналісти. 

Холдинг контролює близько 30% світового ринку збагачення урану й постачає його навіть до США. За даними Bloomberg, на підконтрольній українському уряду території досі дев’ять реакторів працюють на накопиченому російському паливі. Втім, цю ситуацію нині активно змінюють. Детальніше про це можете почитати за посиланням

Уникнути світових санкцій “Росатом” зміг через побоювання щодо потенційних економічних наслідків. Попри це такі санкції вводить Україна. Нещодавно обмеження щодо пов’язаних з російським холдингом компаній ввели також у США. 

Нагадаємо, що завдяки “Росатому” торік продажі російського ядерного палива та технологій зросли на понад 20%. 

Росія стала лідеркою у світі за кількістю накладених санкцій, обігнавши Іран та Північну Корею. Від 24 лютого минулого року, за даними глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum.ai, стосовно країни ввели вже 12 616 тисячі обмежень (станом на 19 травня 2923 року).

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter