Вбивства, струм та вирізані на тілі літери РФ: черговий звіт ООН про ситуацію в Україні

Дата: 12 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини опублікувало черговий звіт щодо ситуації в Україні за серпень-листопад 2023 року.

За цей період спостерігачі зафіксували понад 1800 випадків поранень та 576 смертей цивільних. Більшість із цих випадків сталася на підконтрольних Україні територіях від обстрілів артилерією, ракетами та від баражувальних боєприпасів (дронів. – Ред.). 

Місія ООН також дізналася про кілька випадків цілеспрямованих убивств цивільних російськими військами на окупованих територіях.

Про це йдеться у звіті організації.

Фото: СБУ

Спостерігачі Місії ООН з прав людини зафіксували 112 випадків свавільних затримань цивільних російською владою. Серед них, зокрема, один хлопчик. 29 з цих випадків трапилися безпосередньо від початку серпня до кінця листопада 2023 року. 

Викрадення часто поєднували з тортурами, жорстоким поводженням та неналежними умовами утримання, йдеться у звіті. 

Так, у жовтні 2022 року росіяни затримали мешканця Херсонської області за підозрою в співпраці із ЗСУ. Чоловіка протягом семи місяців тримали у двох неофіційних місцях позбавлення волі. Росіяни регулярно били його, катували струмом, імітували страти, тушили об його тіло недопалки, а також вирізали ножем у нього на тілі “РФ”.

Його звільнили через сім місяців утримування в тісній камері, без медичної допомоги та належного харчування.

Інший випадок, підтверджений місією ООН, – викрадення та вбивство 28-річного Руслана Руснака з Горностаївки Херсонської області. Росіяни затримали його, а через дев’ять днів повідомили його рідним, що чоловік помер під час затримання. 

Усього від початку повномасштабного вторгнення спостерігачам ООН вдалося підтвердити щонайменше сто смертей цивільних після затримання російськими військовими. Щонайменше 39 загиблих катували перед смертю.

Згідно з даними спостерігачів, протягом звітного періоду на окупованих територіях трапилося два інциденти, під час яких військові РФ убили 11 цивільних мешканців. Російська влада відкрила провадження щодо цих випадків, додали в ООН.

Представники місії фіксують й інші впливи збройного конфлікту на Україну.

“Практично кожна сфера суспільного життя, від освіти й охорони здоров’я до економіки та соціальної згуртованості, зазнала згубних наслідків війни, яка завдає довготривалої шкоди соціальній, економічній та політичній структурі України”, – зазначила Даніель Белль, голова Місії УВКПЛ в Україні. 

Росія продовжує атакувати цивільну інфраструктуру, зокрема енергогенерувальні споруди та об’єкти сільського господарства.

Так, з 11 липня 2023 року сили РФ 31 раз атакували зернові об’єкти на підконтрольній Україні території, що призвело до пошкодження та руйнування портових споруд, зернових силосів та транспортних засобів для перевезення зерна.

Збройна агресія Росії призвела також до пошкодження чи руйнування 20 закладів охорони здоров’я та 83 закладів освіти. Загалом за чотири звітні місяці лише 51% українських дітей здобував очну освіту.

Спостерігачі ООН наголошують також на критичній ситуації з дотриманням прав людини на окупованих територіях. Російська влада впроваджує на цих районах свою правову, політичну та адміністративну системи, що само по собі вже є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Росія, зокрема, примушує мешканців окупованих територій долучатися до збройних сил РФ та нести службу проти своєї країни. Нерідко такий примус супроводжують погрози та залякування, зокрема й членів родини такого чоловіка.

У Місії з прав людини ООН наголосили, що багато фактів вони не в змозі перевірити, оскільки Росія не допускає спостерігачів на підконтрольні їй території. Окремі експерти наголосили на неможливості потрапити до українських військовополонених.

Нагадаємо, згідно з дослідженнями правозахисників, Росія нині утримує в колоніях та СІЗО близько 4 тисяч цивільних мешканців України. 90% з них – регулярно катують. 

Від початку повномасштабного вторгнення Росія передала на обмін 763 цивільних. Водночас саме захоплення цивільного населення в полон є порушенням міжнародного гуманітарного права та може бути кваліфіковано як воєнні злочини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter