У колоніях РФ катують 90% цивільних українців, яких росіяни затримали “за опір СВО” – правозахисник

Дата: 04 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Силовики РФ незаконно затримали та утримують у російських пенітенціарних установах, зокрема колоніях та СІЗО, близько 4 тисяч цивільних жителів України, 90% з них зазнають катування.

Про це розповів правозахисник з Центру громадянських свобод Михайло Савва.

Правозахисник Центру громадянських свобод Михайло Савва. Джерело: Центр громадянських свобод

За його словами, дослідження Центру громадянських свобод щодо кількості людей, які зазнали катування, ґрунтувалися на опитуванні тих, хто повернувся з полону.

“Цифру в 90% підтверджує й комісія ООН щодо України. Ми прийшли до неї незалежно одне від одного”, додає Савва.

Він зазначає, що чоловіків катують більше, ніж жінок. До того ж намагаються не лишати слідів:

“Коли людину планують залишити в живих і потім судити, катують так, щоб явних слідів, що калічать, не було, наприклад катують електрошокером. Він залишає лише крапки на тілі. Якщо в суді людина заявляє, що її катували, слідчий пояснює це клопами в камері”.

Також відомі випадки, коли людині розтинають кінчики пальців, роблять так звані трояндочки. 

За словами правозахисника, на запити щодо статусу цивільних полонених російська влада відповідала, що тих “затримано за опір СВО”.

“Зараз утримання цивільних українців у російських СІЗО влада РФ пояснює “перевіркою”, яку проводить. У громадських правозахисників немає можливості їх побачити. В ізолятор юристів не пускають”, – каже Савва.

Більшість цивільних полонених з березня 2022 року перебуває в російських колоніях без процесуального статусу. У багатьох немає звинувачень – лише інвентарний номер ув’язненого.

До того ж, за його словами, українців тримають в окремих локаціях:

“На території колонії може бути окрема будівля для них чи окремий сектор будівель”. 

Нагадаємо, 20 листопада 2023 року в селищі Горностаївка на Херсонщині росіяни незаконно затримали та ув’язнили 28-річного колишнього учасника АТО Руслана Руснака. Наразі стало відомо, що чоловік помер у захопленому відділку поліції від катувань.

З початку повномасштабного вторгнення РФ слідчі Служби безпеки України розслідують понад тисячу проваджень про катування, тортури, побої та інші насильницькі дії з боку російських військових щодо цивільних в Україні.

Документатори та аналітики ZMINA зібрали докази того, що окупаційна влада та військові РФ не надавали медичної допомоги українцям після катувань, імітували страти, застосовували до затриманих невідомі речовини. Унаслідок такого поводження люди помирали. Це пізніше підтвердила Незалежна міжнародна слідча комісія ООН.

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військовими на Харківщині. У самому Херсоні жертвами російських воєнних злочинів стали понад 160 осіб.

Наразі українській владі вдалось ідентифікувати 172  російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які жорстоко поводилися з мирним населенням та катували цивільних. До суду скерували 141 обвинувальний акт, а 39 осіб отримали вироки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter