Вбивства полонених та розстріли дітей і жінок: двоє “вагнерівців” розповіли про свої злочини в Україні

Дата: 17 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Під час повномасштабного вторгнення в Україну Росія використовує, зокрема, для окупації Донецької області найманців ПВК “Вагнер”, яких вербують з російських колоній. Усіх їх таємними указами милує Путін, деяким дають медалі “за відвагу”, втім за наказом командування вони вчиняють воєнні злочини, серед яких розстріли цивільних та полонених. 

Про це правозахисному проєкту Gulagu.net розповіли двоє найманців ПВК. 

Обережно, у тексті є описи вбивств

Азамат Улдаров та Олексій Савичев

З головою правозахисного проєкту Володимиром Осєчкіним говорили двоє найманців – Олексій Савичев з Вороненської області та Азамат Улдаров із Саратовської області РФ. Обох чоловіків завербували з місць позбавлення волі. 

Я хотів змінити картинку, ну як… я все життя просидів, а тим брали всіх, хто міг убивати. А я можу”, – каже Савичев, якому до кінця відбування строку залишалося декілька місяців. 

Незаконно в Україні він опинився, за його словами, у грудні минулого року. 

Щодо Улдарова, то після колонії в Саратовській області його та інших в’язнів-найманців відвезли до військової частини 51532 в Молькино, що в Краснодарському краї. 

“Нас повезли туди, навчали, як убивати, автоматом користуватись”, – розповідає він. 

Обидва “вагнерівці” були командирами. 

“Там були всі зеки, і я найстарший, я все знаю, нах*й, як жити, нах*й, і мене люди слухались, от і все”, – описує Савичев причини свого призначення. 

Улдаров зазначив, що командування вважало його та деяких інших найманців людьми, яких неможливо замінити, через, як стало зрозуміло з його розповіді, готовність виконувати будь-які накази. 

Фото: delfi.lt

За словами Савичева, до тих, хто відмовлявся виконувати накази, застосовували тортури, наприклад зв’язували навпіл головою до паху, або ж розстрілювали. Чоловік переконує, що бачив розстріли щонайменше 70 російських в’язнів, які здійснили інші російські в’язні. Особисто він знав вісім з них, серед яких, зокрема, з позивними Костолом, Серб, Розумний, Федерал, Лоб та Львович. 

Детальніше Савичев розповів про розстріл найманця з позивним Розумний, адже той сидів з ним в одній колонії. Чоловіка, за його словами, розстріляли демонстративно в присутності нових найманців, а перед смертю дали покурити.

“Там ми не були громадянами Росії. Там ми були проєкт К”, – каже Савичев. 

Ще одним злочином, про який розповів Савичев, стало вбивство в січні цього року поранених, серед яких, судячи з розповіді, могли були як “вагнерівці”, так і українські військові. Савичев каже, що в траншеї завширшки 1,2 метра, вглиб 2 метри та завдовжки 8 метрів лежали приблизно 60 поранених.

“У Бахмуті проходите консервний завод, трохи далі йдуть казарми, там поряд рів. Усе це було там. Мені був наказ, прийти, підірвати та спалити”, – розповідає найманець. 

Савичев, за його словами, кинув у яму приблизно 30 гранат, а потім залив бензином та підпалив. 

“Кидаєш по одній гранаті. Ми сиділи нагорі, як яблука кидаєш… Багато (бензину. – Ред.) не треба, коли купа м’яса”, – уточнює він. 

Розповів найманець і про розстріл щонайменше десятьох цивільних підлітків “під час обміну” в лютому цього року. У лютому 2023-го офіційно повідомляли про обмін двічі – 4-го та 16-го. Савичев каже, що командування віддало наказ розстрілювати всіх людей, старших за 15 років, яких вони бачили.

“15–16-річні українці – я б не сказав, що вони цивільні”, – каже найманець. 

Ілюстративне зображення. Фото: neweurope.eu

Розповів Савичев і про накази “зачистити” цивільні будинки, тобто вбити всіх, хто там є.

“Вам сказали підмести будинок, і він має бути чистим, так і мені сказали: зачистити будинок”, – порівнює він. 

Найманець Улдаров розповів і про інші випадки вбивств цивільних. Судячи з його розмови з правозахисником Осєчкіним, останній надсилав тому відео страти українського військового. Улдаров запевняє, що знає людей, які вбили українського захисника. 

Улдаров переконує, що від командування отримав наказ убивати цивільних у Соледарі та Бахмуті, що й робив.

“Цією рукою, якою я тримаю сигарету, виконав наказ та вбив дітей. Розумієш? За наказом. Те, що ти бачив на відео, – це дрібниця. Так, це жорстко. Те, що ми творили, коли заходили до Соледара та Бахмута, – ось це була сцена. Нам дали команду “зачистити” та “знищити” всіх”, – каже він. 

“Ми вбивали всіх: жінок, чоловіків, пенсіонерів, пенсіонерок і дітей. Розумієш, що на цих руках зараз? Вона верещить, їй шість або п’ять років, а я вистрелив контрольний”, – додає він. 

Довідка про помилування Улдарова на основі указу, підписаного Путіним

Улдаров підтвердив, що командування навмисно знімає відео зі стратами та скоєнням інших воєнних злочинів. 

“Відео навіть на мене є, я ж дітей убивав, я не приховую. Мені дали команду – я вбив… була команда вивести з Бахмута цивільних, але коли я зайшов у підвал, там були діти, і мені наказали не випускати нікого. Я виконав команду і нікого не випустив. Я поклав там усіх. Ми всіх залишили там”, – каже найманець. 

За словами Улдарова, у підвалі, про який ішлося раніше, було близько 40 дітей, а загалом 300–400 цивільних. Він також уточнив дані щодо будинку: дев’ятиповерхівка в районі центра міста. 

Розповів Улдаров і про вбивства військовополонених, зокрема забиття до смерті кувалдою 20 людей, більшість із яких були “вагнерівцями”, втім були й полонені українські захисники. 

Улдаров зазначив, що від командування отримував наказ полонених не брати, окрім певних категорій – тих, які могли б надати певну інформацію. 

“А інших ліквідували. Зазвичай різали штик-ножем шиї. Коли брали кувалдою, то забивали кувалдою. Це його метод, нашого Пригожина. Страшна людина насправді”, – каже він. 

Нагадаємо, що Верховна Рада ще на початку цього року визнала ПВК “Вагнер” міжнародною злочинною організацією та попросила світ наслідувати цей приклад. Керівнику ПВК Євгену Пригожину повідомили підозру в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України та веденні агресивної війни. 

У Великій Британії та Сербії юристи позиваються щодо “вагнерівців” за тероризм і воєнні злочини в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter