Вбитих торік підлітків Тіграна Оганнісяна та Микиту Ханганова окупанти хочуть таємно поховати в безіменній могилі

Дата: 04 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада Бердянська хоче організувати таємне поховання у безіменній могилі Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова – двох українських підлітків, яких вбили рік тому у Запорізькій області.

Про це Медійній ініціативі за права людини повідомив батько Тіграна, Григорій Оганнісян. 

Тігран Оганнісян та Микита Ханганов

Тіла підлітків без жодних пояснень не віддають рідним понад рік. Російські силовики намагаються зробити з Тіграна та Микити “терористів”. Слідчі кілька разів заявляли рідним, що дозволять забрати й поховати їхні тіла, однак досі цього не зробили. 

За словами адвоката родини Тіграна Оганнісяна Андрія Яковлєва, наразі невідомо де перебувають тіла підлітків.

“Коли тіла будуть видані? Невідомо. У яких умовах вони зберігаються? Невідомо. Можна припустити, що вони все ж знаходяться в Бердянську в морзі. Проте довести це ми не можемо. Окупаційна влада, напевно, просто думає, що може не віддавати тіла доти, доки питання якимось чином вирішиться так, як їй це було б зручно”, – зазначив він.

На думку адвоката, домовитися про повернення тіл рідним зможе тільки третя сторона.

Раніше начальниця Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіціна повідомляла “Суспільному”, що українська сторона зверталась до уповноваженої з прав людини РФ Тетяни Москалькової, однак до дієвих результатів це не призвело. Також, за її словами, не вдалось розв’язати проблему за допомогою Міжнародного комітету Червоного Хреста.. 

Нагадаємо, що про вбивство двох підлітків з проукраїнською позицією Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова стало відомо 25 червня з повідомлень окупаційної влади Бердянська. За даними МІПЛ, їх убили російські снайпери.

До цього хлопців затримували за “антиросійську діяльність”. Тоді росіяни планували судилище над підлітками, їм загрожувало 20 років вʼязниці. Слідчі слідкому РФ готували справу до суду, обвинувачуючи підлітків у підготовці диверсії.

16-річний Тігран Оганнісян народився 23 серпня 2006 року в Бердянську. Був вірменином. З дитинства любив читати, захоплювався історією України. Навчався в 11 класі Бердянської школи №7. Мріяв стати військовим. 

Микита Ханганов народився 25 червня 2006 року у Бердянську. Навчався в 11 класі Бердянської школи №7. Вчився добре. Захоплювався комп’ютерними іграми, сучасною поезією. 

З вересня 2022-го Микиту, його друга Тіграна і сім’ї хлопців переслідувала російська окупаційна влада. Пів року окупанти допитували та контролювали юнаків. У січні 2023-го родина Микити намагалася виїхати з окупованого Бердянська, але їх не випустили. В останні кілька тижнів тиск посилився.

В обох підлітків залишилися рідні та друзі. 




Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter