Окупанти вже пів року не дають поховати вбитих у Бердянську підлітків Тіграна Оганнісяна та Микиту Ханганова

Дата: 27 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Влітку 2023 року в Бердянську Запорізької області окупаційна влада визнала страту російськими військовими двох українських підлітків – Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова. Окупанти називають їх “терористами” та майже пів року не віддають тіла хлопців рідним для поховання. 

Про це пише “Радіо Свобода”. 

За словами експерта Медійної ініціативи за права людини та адвоката родини Тіграна Оганнісяна Андрія Яковлєва, наразі невідомо де перебувають тіла підлітків.

“Коли тіла будуть видані? Невідомо. У яких умовах вони зберігаються? Невідомо. Можна припустити, що вони все ж знаходяться в Бердянську в морзі. Проте довести це ми не можемо. Окупаційна влада, напевно, просто думає, що може не віддавати тіла доти, доки питання якимось чином вирішиться так, як їй це було б зручно”, – зазначив він.

Яковлєв каже, що формальний привід відкладати похорон – проведення експертизи та відкрита російськими слідчими справа за обвинуваченням українських підлітків. Однак, на думку адвоката, справжня причина того, чому тіла досі не віддали рідним, – прагнення приховати умисне вбивство.

Коли в голову постріл з близької відстані та, припустимо, у серце і не один. Коли куля пройшла крізь рот і вийшла через іншу частину голови, то очевидно, що це було зроблено з близької відстані. Коли всі бачать тіло, це є докази вчинення злочину, воєнного злочину. А без тіл вони, окупанти, думають, напевно, що важче довести цей злочин. Тому я думаю, що вони не віддають тіла через те, що чітко видно, що це була не якась там поліційна місія із затримання, а позасудова страта”, – переконаний експерт.

Раніше похорон хлопців уже планувався. Окупанти навіть назвали день відспівування та церкву, де мало відбутися прощання з убитими хлопцями, але раптом церемонію скасували.

“Була дата похорону, були могили, ритуальна служба готувалася. Батько вбитого Микити Ханганова був допущений, щоб упізнати тіла. А після цього все, ніхто вже не мав доступу до тіл. Церква, коли їм сказали, що начебто це було самогубство, вони, нічого не перевіряючи, з цим погодилися. Як мені повідомили, церква відмовилась або їм заборонили відспівувати вбитих. Після цього і могили були зариті. Тобто зариття могил – це як ознака того, що тіла не збираються придавати землі”, – розповів Яковлєв. 

На його думку, домовитися про повернення тіл рідним зможе тільки третя сторона.

За словами Яковлєва, на рідних, які залишаються в окупації, тиснуть загарбники. Сім’ї досі не отримали свідоцтва про смерть, тож за документами хлопці залишаються живі. 

Адвокат припускає, що, коли українські війська звільнятимуть Бердянськ, окупаційні сили можуть вивезти тіла хлопців звідти.

Нагадаємо, що про вбивство двох підлітків із проукраїнською позицією Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова стало відомо 25 червня з повідомлень окупаційної влади Бердянська. За даними МІПЛ, їх убили російські снайпери.

До цього хлопців уже затримували за “антиросійську діяльність”. Тоді росіяни планували судилище над підлітками, їм загрожувало 20 років вʼязниці. Слідчі слідкому РФ готували справу до суду, обвинувачуючи підлітків у підготовці диверсії.

Європарламент 15 червня 2023 року ухвалив резолюцію щодо українських підлітків, вимагаючи відпустити їх з окупованої території. Після цього обвинувачення їм розділили: Микиту мали обвинуватити в крадіжці, Тіграна – в диверсії.

Окупанти дозволили 27 липня батькам убитих дітей побачити їхні тіла та організувати прощання. Хлопців мали поховати 29 червня, але похорон так і не відбувся.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter