В окупованому Бердянську заявили про вбивство “проукраїнських терористів”. Ймовірно, йдеться про двох підлітків

Дата: 25 Червня 2023
A+ A- Підписатися

В Бердянську Запорізької області окупанти вбили двох “проукраїнських терористів”, ймовірно, йдеться про 16-річних підлітків з проукраїнською позицією.

Про вбивство 25 червня заявив “очільник” окупаційної адміністрації Запорізької області Володимир Рогов.

Російський окупант. Фото з відкритих джерел

Він стверджує, що о 19-й годині того дня, коли люди відпочивали на міській набережній, двоє “терористів” відкрили вогонь з автоматів. 

“Внаслідок злагоджених та оперативних дій правоохоронних органів терористів було блоковано та знищено”, — написав Рогов.

Серед загиблих колаборант називає прізвище Тіграна Оганнісяна

За даними телеграм-каналу “Бердянськ сьогодні”, інформація про вбивство Тіграна, найімовірніше, правдива. Дописувачі посилаються на відео, яке нібито записував сам хлопець. На ньому видно, що він з автоматом та в тактичних рукавичках.

На записі підліток каже: “Все, это смерть, пацаны. Прощайте! Слава Украине!”.

“У соцмережах воно (Відео. — Ред.) підписано, як відео хлопця, який разом з другом зарізали місцевого поліцейського та застрелили окупанта”, — йдеться в повідомленні.

Другий вбитий, ймовірно, однокласник Тіграна — Микита Ханганов.

Про це розповіла координаторка організації “Медійна ініціатива за права людини” (МІПЛ) Ольга Решетилова на своїй сторінці у фейсбуку.

“Історія почалася у вересні минулого року, коли “слідчі” викрали Тіграна з дому і пʼять днів жорстоко катували”, — уточнила вона.

МІПЛ писала про цю справу в матеріалі “Росіяни планують судилище над українськими дітьми. 16-річним Тіграну Оганнісяну та Микиті Ханганову погрожують 20 роками вʼязниці”.

За словами правозахисниці, слідчі слідкому РФ готували справу до суду, обвинувачуючи підлітків у підготовці диверсії.

Європарламент 15 червня 2023 року ухвалив резолюцію по хлопцях, вимагаючи відпустити їх з окупованої території. Після цього обвинувачення їм розділили: Микиту мали обвинуватити в крадіжці, Тіграна — в диверсії.

За даними Решетилової, кілька днів тому за хлопцями приїжджав слідчий з озброєним конвоєм, але їм вдалося втекти. Вдень перед вбивством хлопці відзначилися в окупаційній поліції. За пів години до дзвінка слідчого батькам про те, що підлітки вбиті, мама Тіграна розмовляла з ним. Він був спокійний, казав, що гуляють з Микитою і думають, як святкувати день народження Микити, якому невдовзі мало виповнитись 17 років.

“Наразі ми бачимо багато неспівпадінь у фактах, часі, одязі. Тіл хлопців батьки ще не бачили. Натомість рідних з учорашнього вечора мучать допитами й обшуками. Це дає підстави ставити під сумнів основну версію слідкому про напад на поліцейських”, — написала представниця МІПЛ.

Батьки Тіграна і Микити вважають, що перестрілка, передсмертне відео — це постановка для того, щоб убити хлопців, наголосила Решетилова.

Українські правоохоронці порушили кримінальне провадження за фактом вбивства дітей. МІПЛ проведе власне детальне розслідування обставин вбивства, сказала правозахисниця.

Нагадаємо, що в тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області російські силовики звинуватили двох підлітків 2006 року народження Тіграна Оганнісяна та Микиту Ханганова у диверсії. Їм загрожувало до 20 років ув’язнення. 

Як зазначали у МІПЛ, з 30 вересня 2022 року Тігран і Микита піддавалися переслідуванням з боку російських правоохоронних органів. Тоді Тіграна викрали з будинку, де він живе з бабусею. Впродовж пʼяти днів рідним нічого не було відомо про місцеперебування дитини. В той самий час хлопця жорстоко допитували “слідчі органи” із застосуванням побоїв та катування електричним струмом.

Коли батьки Тіграна намагалися повернутися по нього з Німеччини, щоб вивезти хлопця з окупованої території, їх заарештували у російському Таганрозі.

Окупанти планували судилище над українськими підлітками.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter