У Бердянську окупанти звинувачують двох підлітків у диверсії, за яку загрожує до 20 років тюрми, одного з них катували – МІПЛ

Дата: 25 Травня 2023
A+ A- Підписатися

В тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області російські силовики звинувачують двох підлітків у диверсії, за яку загрожує  до 20 років ув’язнення. Одного з них незаконно утримували кілька днів та катували на допитах.  

Про це повідомляє Медійна ініціатива за права людини, яка займається документуванням воєнних злочинів.

За даними організації, 24 травня 2023 року двоє підлітків, Тігран Оганнісян та Микита Ханганов, обидва 2006 року народження, у тимчасово окупованому місті Бердянськ Запорізької області отримали обвинувачення від Слідчого комітету РФ у нібито підготовці диверсії на залізниці. Обвинуваченню передували кілька місяців знущань з дітей та їхніх сімей, затримання та катування. Дітям призначили місцевих адвокатів, один із яких пропонує хлопцям обмовити себе.

Як зазначають у МІПЛ, із 30 вересня 2022 року Тігран і Микита піддавалися переслідуванням з боку російських правоохоронних органів. Тоді Тіграна викрали з будинку, де він живе з бабусею. Впродовж пʼяти днів рідним нічого не було відомо про місцеперебування дитини. В той самий час Тіграна жорстоко допитували “слідчі органи” із застосуванням побоїв та катування електричним струмом. 

Слідчі вимагали від хлопця зізнатися у підготовці диверсії на Мелітопольській залізниці, яка нібито мала перешкодити підрозділам Збройних сил РФ отримувати постачання, необхідне для ведення бойових дій в Україні.

Через пʼять діб після розголосу у медіа про зникнення дитини Тіграна відпустили за умови, що він щодня з’являтиметься до місцевих “правоохоронних органів”. Микиті Ханганову тоді дивом вдалося уникнути арешту, проте згодом його так само зобов’язали щоденно з’являтися до слідчих та брати участь у так званих слідчих діях — допитах, слідчих експериментах тощо. 

Коли батьки Тіграна намагалися повернутися по нього з Німеччини, щоб вивезти хлопця з окупованої території, їх заарештували у російському Таганрозі.

У МІПЛі кажуть, що тривалий час не надавали розголосу цій ситуації, сподіваючись, що ці “слідчі дії” окупаційної влади є черговим актом залякування цивільного населення на окупованих територіях України та вона не вдасться до реального суду над дітьми. Проте 24 травня обом підліткам оголосили обвинувачення за статтею 281 кримінального кодексу РФ, що передбачає від 10 до 20 років ув’язнення.

“Можемо припустити, що найближчим часом дітям загрожує арешт та показове судилище, що його планує влаштувати відкомандирована до Бердянська російська влада. Російські слідчі поспішають передати справу до суду. Фактично хлопці залишились сам на сам із російською репресивною машиною, адже призначені слідчим адвокати не здійснюють захист, що не дивно, зважаючи на атмосферу страху, яка панує на окупованих Росією територіях України”, – зазначають у правозахисній організації.

За даними МІПЛ, в обвинуваченні слідчий зазначає, що на початку вересня 2022 року хлопці вступили у змову для надання підтримки Збройним силам України. Слідчий стверджує, що хлопці спільно пошкодили залізничні колії, аби не дозволити російським збройним силам отримати матеріальне забезпечення.

Медійна ініціатива за права людини закликає міжнародну спільноту вжити всіх можливих публічних та непублічних заходів, щоб якнайшвидше звільнити Тіграна Оганнісяна Микиту Ханганова від переслідувань російської влади й забезпечити їм безперешкодний виїзд на підконтрольну уряду України територію або до третіх країн.

“Всі причетні до переслідувань Оганнісяна та Ханганова, включно з керівництвом Слідчого комітету РФ та вищим військово-політичним керівництвом Росії, мають бути притягнені до кримінальної відповідальності, а також піддані жорстким санкціям у всіх країнах цивілізованого світу, для яких верховенство права і права людини є пріоритетом”, – наголошують у МІПЛ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter