Варто створити новий словник гендерної рівності, адже сучасні виклики пропонують нове бачення термінології – Левченко

Дата: 15 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У Києві відбулася презентація типової політики гендерної рівності в медійному контенті. Урядова уповноважена з гендерної політики України Катерина Левченко під час заходу наголосила, що на часі створити новий словник гендерної рівності, адже сучасні виклики та явища пропонують нове бачення термінології, від якої залежить, як формується політика.

Про це повідомляє “Укрінформ”. 

Фото: “Укрінформ”

“Від того, як назвати те чи інше явище, дуже часто залежить, як потім формується політика. Дуже важливо створити словник гендерної політики й рівності. Бо часто в один і той же термін ми вкладаємо різний зміст. Ми в основному користуємося словником гендерної рівності Євросоюзу, але він уже не відбиває реалії, бо щороку з’являються нові терміни”, – підкреслила Левченко.

Вона наголосила, що сьогодні медіа кажуть вже не просто про гендерно чутливу політику, а про гендерно трансформативну, тобто перетворюючу. 

“Відчути дискримінацію – це перший крок. Але важливо трансформувати в дії те, що ми відчули”, – пояснила посадовиця.

Тим часом Комісія з журналістської етики спільно з громадською організацією “Жінки в медіа” представили типову політику гендерної рівності в медійному контенті. Ця політика може бути прийнята будь-яким типом медіа, незалежно від способу поширення інформації, повністю або інтегрована у вже чинні документи й практики видань.

Фото: Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення

Рекомендації щодо зображення жінок і чоловіків у контенті включають рівномірне згадування обох статей у новинах, забезпечення участі жінок як експерток, уникнення недоречних коментарів про зовнішність, а також відмову від поширення стереотипів щодо жіночих і чоловічих ролей. Крім того, виданням радять використовувати фемінітиви відповідно до українського правопису.

Для боротьби із сексизмом у контенті рекомендується уникати будь-яких форм сексизму, зокрема і доброзичливого, не використовувати прикметники, засновані на суб’єктивних уявленнях. Під час висвітлення домашнього та гендерно зумовленого насильства експерти та експертки радять уникати сексуалізації жінок і чоловіків, розрізняти добровільну сексуальну активність і злочинні дії, та не виправдовувати сексуальні злочини.

Висвітлюючи сексуальне насильство під час конфліктів, медіа також повинні визнавати такі дії як воєнні злочини, дотримуватися балансу між публікацією важливої інформації та захистом постраждалих, уникати сенсаційності та не чинити тиску на постраждалих.

У документі підкреслюється, що рівноправна участь жінок і чоловіків у суспільному житті є основою демократії, а гендерна рівність – необхідною умовою для досягнення суспільної справедливості.

Проєкт підтримали урядові та громадські організації, зокрема урядова уповноважена із гендерної політики України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Програма підтримки ОБСЄ, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, ГО “Жінки в медіа” та Комісія з журналістської етики.

Нагадаємо, що видання Financial Times розробило інформаційну систему FT Diversify, яка дає змогу уникнути гендерного розриву в репрезентації чоловіків і жінок, а також зробити матеріали цікавішими для жіночої аудиторії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter