ВАКС засудив мера Полтави Мамая до п’яти років за ґратами умовно з іспитовим строком на рік 

Дата: 02 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Мера Полтави Олександра Мамая суд визнав винним у корупції. Міський голова влаштував на роботу до комунального підприємства двох жінок, які фактично вели його домашнє господарство, і за це отримали з бюджету понад 570 тисяч гривень.

Про це повідомили у пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Олександр Мамай. Фото: Олександр Мамай/Facebook

“Колегія суддів ВАКС затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та Полтавським міським головою. Відповідно до вищевказаної угоди суд визнав міського голову винним в організації розтрати майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, а також в організації внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що у підсумку завдало місцевому бюджету понад 570 тис. грн збитків, тобто у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 191 та ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України”, – йдеться у повідомленні.

Встановлено, що у 2020 році Олександр Мамай, перебуваючи у змові з директором та бухгалтером комунальної організації “Інститут розвитку міста”, взяв на посади фахівців-урбаністок двох жінок без вищої освіти, які насправді прибирали у мера вдома.

Від січня 2021-го до березня 2022 року фіктивні працівниці комунальної організації отримали з бюджету майже 572 тисячі гривень зарплати.

Щоб виплачувати їм зарплати, держслужбовці вносили до табелів обліку використання робочого часу неправдиві дані. Через це місцевий бюджет зазнав збитків на понад пів мільйона гривень.

В антикорупційній прокуратурі зазначили, що Мамай відшкодував завдані збитки, повністю визнав свою провину та щиро розкаявся, тому суд призначив йому 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими чи адміністративно-господарськими функціями строком на 1 рік. На підставі ст. 75 КК України суд звільнив мера Полтави від покарання з іспитовим строком 1 рік.

“За умовами угоди, міський голова зобов’язується перерахувати у Фонд United 24 на спільний проєкт Генштабу ЗСУ, Держспецзв’язку та Міністерства цифрової трансформації  “Армія дронів” 2 мільйони гривень”, – додали в антикорупційній прокуратурі.

Двоє виконавців та двоє пособників Мамая також визнали свою провину. Їм призначили покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік та з позбавленням права обіймати певні посади строком на 1 рік. 

Також на всіх фігурантів справи наклали обов’язки не покидати територію України без повідомлення органу пробації. 

Нагадаємо, 23 січня Київський районний суд Полтави не відсторонив від посади міського голову Олександра Мамая, якого підозрюють у розголошенні інформації щодо розміщення підрозділів ЗСУ. 

За кілька днів до того, 20 січня, Київський райсуд Полтави не обрав запобіжного заходу Мамаю. Прокуратура просила взяти посадовця під варту.

Раніше ZMINA повідомляла, що в грудні минулого року голові Полтавської громади повідомили про підозру в несанкціонованому поширенні інформації про розміщення підрозділів ЗСУ, вчиненому в умовах воєнного стану. ЗМІ писали, що мер публічно розповів про формування нової військової частини та вказав адресу штабу.

Сам Мамай усе заперечував і казав, що на його посаду вже рік як полюють.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter