ВАКС відправив до в’язниці за хабар суддю з Тернопільщини

Дата: 03 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Вищий антикорупційний суд засудив колишнього голову Козівського районного суду Тернопільської області Михайла Кренцеля до шести років позбавлення волі.

Про це повідомили у ВАКС.

Козівський районний суд. Фото: сайт суду

Як встановило слідство, колишній суддя за пособництва адвоката одержав неправомірну вигоду в розмірі 2 тисяч доларів. За ці гроші він обіцяв не скасовувати випробувального строку і не відправляти засудженого у виправну колонію.

Окрім позбавлення волі колишній суддя також утратив можливість обіймати певні посади строком на три роки, а все його майно мають конфіскувати.  

Вирок суду отримала й адвокатка Наталія Лісна, яка допомагала отримати хабар. Її відправили до в’язниці на п’ять років та заборонили вести адвокатську діяльність протягом двох років. Також у неї конфіскують половину майна. 

До набрання вироком законної сили екссудді залишать заставу в раніше визначеному розмірі, а адвокатку помістили під домашній арешт на 60 діб.

Відомо, що Вищий антикорупційний суд розпочав свою роботу у вересні 2019 року. Відтоді ВАКС визнав винними в корупції вже чимало суддів. Вирок, наприклад, отримала суддя Броварського міськрайонного суду Київської області Ганна Білик, яка вимагала 1000 євро за ухвалення “правильного” рішення. Три з половиною роки за ґратами проведе й суддя Жовтневого районного суду Дніпра, який за 10 тисяч доларів намагався вплинути на правоохоронців, щоб ті притягнули до відповідальності невинувату особу.

Водночас на самих суддів ВАКС чинять тиск, зокрема, члени Вищої Ради правосуддя. Так, проти суддів Лесі ФедоракІгоря Строгого і Віктора Маслова, які розглядали справу судді Апеляційного суду Черкаської області Володимира Пономаренка, Вища рада правосуддя відкрила дисциплінарне провадження і звинуватила в “систематичних порушеннях”. 

Нагадаємо, що понад половину українців називають корупцію однією з найголовніших проблем країни, а Європарламент нещодавно визнав, що корупція руйнівно впливає на права людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter