У Житомирській області гомофоб побив кохану позаштатної співробітниці Мінсоцполітики

Дата: 04 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Кохану позаштатної представниці Мінсоцполітики Наталю Шкоду побили на ґрунті ненависті до ЛГБТ. Поліція “з усіх сил намагалася відкараскатися” від постраждалих.

Про те, що трапилося, написала на своїй сторінці у Facebook координаторка Департаменту стратегії та адвокації програми “Радники з питань ВПО” Галина Корнієнко.

Галина та Наталія на травневі свята зняли будиночок в одному з селищ Малинського району Житомирської області. Загальний дворик і літню кухню парі довелося ділити з великою, галасливою компанією, яка орендувала приміщення по сусідству. У розпал пікніка один з чоловіків із сусідньої компанії запитав у Наталі, “де її мужик”, і та відповіла, що у неї немає мужика – вона лесбіянка.

“Через 10 хвилин… я побачила, що мою дружину цей мужик кинув на підлогу і б’є ногами, вона ухилялася, вибігла на подвір’я, він біг за нею. Це потім вона мені сказала, що перед тим, як почати бити, він сказав, що такі, як вона, не повинні жити, що він її вб’є і закопає”, – згадує Галина Корнієнко.

За її словами, викликати наряд поліції у неї вийшло з третього разу – на її дзвінки відповідали, але втручатися в те, що відбувається, не збиралися. При цьому вона зазначає, що поліцейських направили вже тільки після того, як вона почала кричати по телефону своєму співрозмовнику. На дорогу поліцейським знадобилося ще хвилин сорок.

“Чи правильно я розумію, що якби мене вбивали і поліцію я кликала би собі на допомогу, навряд би хто приїхав”, – коментує вона.

“Наташа почала давати свідчення. Замість питань поліцейський давав готові судження, – згадує Галина Корнієнко. – Під час розмови Наталі з поліцією поруч знаходилися чоловіки з компанії нападника. Вони при поліції тиснули на Наташу, трохи погрожували, та панове поліцейські на всі мої зауваження і вухом не вели”.

Галина Корнієнко повідомила, що їх у райвідділі опитав слідчий. Крім того, Наталію вмовили підписати відмову від медосвідчення.

Після консультації з юристами і адвокатами Галині і Наталі вдалося відкрити кримінальне провадження. Це стало можливим після погроз подати скаргу в прокуратуру з приводу бездіяльності поліції.

За словами Галини Корнієнко, нападник повідомив поліції, ніби це постраждала на нього накинулася, оскільки “ненавидить чоловіків”.

“Мою дружину побили на очах у великої кількості людей, тому що вона сказала, що вона лесбіянка. При цьому поліція намагається спустити справу на гальмах. Щоб поліція почала тебе боронити, потрібно спочатку їх дуже сильно до цього спонукати та добре знати свої права. На наші податки ми утримуємо тих, хто захищати нас не має наміру”, – резюмує Корнієнко.

Цинізмом і байдужістю охарактеризувала ситуацію виконавча директорка “Гей-альянсу Україна” Анна Леонова.

“Жах ситуації не тільки в тій ненависті, що стала мотивом нападу, а й у байдужості свідків інциденту і співробітників поліції. Нам кажуть, що українське законодавство в достатній мірі захищає нас. Але це брехня. Нам кажуть, що поліція професійна і неупереджена. Але це не відповідає дійсності”,цитує Ганну Леонову портал “Гей-Альянс Україна”.

“В минулому році ГАУ реалізовував невеликий проект моніторингу злочинів ненависті в семи містах нашої країни. Нами було зафіксовано 110 злочинів, актів агресії, дискримінації по відношенню до представників ЛГБТ-спільноти. Коли нас вітали з успішним завершенням проекту, я говорила, що це тільки верхівка айсберга. В реальності випадків нападів, шантажу і дискримінації ЛГБТ в рази більше”, – додає вона.

Тим часом начальник Головного управління Нацполіціі Житомирської області В’ячеслав Печененко призначив службове розслідування з приводу дії поліцейських. Він повідомив, що кримінальне провадження розслідується за ст. 125 КК України (“умисне легке тілесне ушкодження”), а не за статтею 161 про “порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter