В Україні готують єдину карту послуг для переселенців

Дата: 08 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

До кінця року громадські організації обіцяють скласти карту з усіма послугами для переселенців, які надає держава і громадські організації.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, дані про послуги, а також види та умови отримання допомоги будуть зібрані разом і розміщені на спеціальній Інтернет-сторінці. Цей портал буде регулярно оновлюватись, обіцяють учасники проекту.

“Ця онлайн-карта є платформою, яка вирішує три глобальних проблеми у сфері взаємодії держави, переселенців і тих, хто хоче їм допомогти. Потреби ВПО – це чіткий, обмежений список. Людина, яка потрапила із зони АТО в будь-який регіон, має проблеми із вирішенням конкретного списку питань. В цьому регіоні є люди, які б могли надати допомогу і мають такі можливості. Якщо на одній IT-платформі буде зібрана сума всіх пропозицій тих, хто хоче підтримати, і сума тих пропозицій тих, хто шукає допомогу, вони дуже швидко знайдуть один одного напряму”, – пояснює координатор проекту “Інформаційно-правова підтримка ВПО” Сергій Іванов.   

Координатор каже, що онлайн-платформа буде прозорою та підзвітною, що упереджуватиме від будь-яких зловживань. Система також попереджуватиме зловживання навіть з боку переселенців.

“Потреби однієї людини в місяць зрозумілі, як і його бюджет. Якщо ці параметри технічні, то, відповідно, сама платформа може мати обмеження і не пропускати суму більше, ніж на одного переселенця. Крім того, сама платформа дозволяє створити базу даних усіх, хто отримав допомогу, в яких розмірах і коли це було надано. Однозначно, що всі наші колеги, які безпосередньо займаються темою допомоги переселенцям, отримують свій робочий кабінет, де вони будуть бачити, кому вони надали допомогу, і тих, хто просить допомоги в зоні їхньої відповідальності”, – розповів Сергій Іванов.

На його думку, інтернет-портал допоможе боротись Україні з тими переселенцями, яких Кремль використовує у війні проти України.

“Реально увесь світ розуміє, що біженці для певної групи в Кремлі є ще одним фронтом введення війни. З цією проблемою зіштовхнулись наші сусіди в Європі. Скоро з цим зіштовхнеться Туреччина. І виключно завдяки глобальній прозорості механізмів, які будуть розроблені в рамках нашого спільного проекту, ми зможемо відсіяти цих 3-4% людей, які під виглядом ВПО виконують військове завдання з підриву стабільності в Україні. Ми сподіваємось, що український досвід, реалізований і отриманий в рамках цього проекту, стане корисним не лише в Україні, а й в Європі та Туреччині”, – вважає координатор програми.  

Автори ідеї планують випустити 10 000 друкованих примірників такої карти, а також мобільний додаток.

“Ця брошура фіксує лише поточний стан речей. Все ж ситуація із переселенцями є динамічною, постійно змінюється. Тому для оперативного доступу до всіх оновлень команда проекту розробляє мобільний додаток, який дозволить в онлайн-режимі кожному, хто має планшет чи мобільний телефон, отримувати актуальну інформацію”, – каже Сергій Іванов.

Автори проекту вже домовились із МНС про інтеграцію в онлайн-портал державного функціоналу, який дозволить переселенцям оперативно отримувати необхідні офіційні документи.

Автори ініціативи закликали представників регіональних громадських організацій брати участь у проекті.

“Ми зацікавлені в тому, щоб у нашому виданні оприлюднити інформацію про регіональні громадські організації, про те, що вони роблять в регіонах тощо. Тому ми чекаємо від вас участі. Звертайтесь до нас”, – закликав Володимир Савчук, засновник громадської організації “Україна – це я!”.

Проект підтримала агенція ООН у справах біженців та Данська рада у справах біженців. На проект виділено 260 000 гривень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter