Майже 10% українців зізналися, що б’ють дітей

Дата: 10 Липня 2017
A+ A- Підписатися

53% респондентів твердять, що вони взагалі не карають дітей фізичним насильством.

Такі дані наводяться в загальнонаціональному соціологічному дослідженні “Права людини в Україні”, проведеного з 22 жовтня по 6 листопада 2016 року Фондом “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва та фірмою “Юкрейніан соціолоджі сервіс”. 

Окрім цього, близько 30% заявили, що вдаються до фізичних покарань дуже рідко. Близько 10% сказали, що вчиняють це постійно або час від часу. Близько 7% респондентів відмовилися відповідати на питання про фізичне покарання дітей. Експерти припускають, що відмова пов’язана із використанням подібних практик і небажанням зізнатися в цьому відкрито. Вони в цілому сумніваються в правдивості відповідей респондентів. 

Соціологи відзначають меншу схильність до такого виду покарання серед людей з повною або неповною вищою освітою (61%). Тоді як серед менш освічених груп відповідна частка складає близько 47-52%.

Окрім цього, схильність до фізичних покарань проявляють сільські жителі: серед них в більшому чи меншому масштабі фізичні покарання використовують близько 46%. А якщо врахувати й тих, хто відмовився відповідати, то близько 54%.

Серед городян відповідні частки складають близько 36% (або близько 43%).

Координатор всеукраїнської освітньої програми “Розуміємо права людини Сергій Буров вважає, опитування показало, що Україна зараз десь на рівні Швеції 1965 року.

Сергій Буров, голова правління Освітнього дому прав людини в Чернігові

“Адже якщо додати всі варіанти відповідей, які допускають застосування фізичних покарань та відмову відповідати на це запитання (що теж може бути пов’язано із використанням подібних практик), то отримаємо 47% дорослих, які допускають насильство по відношенню до дітей”, – каже він і додає, що у 1965 році у Швеції 53% дорослих сказали соціологам, що фізичні покарання необхідні і покликані допомогти правильно виховати дитину.

“У 1994 році вже 89% опитаних були проти всіляких фізичних покарань. У Швеції проводилась широка просвітницька кампанія. І не тільки в ЗМІ, що в значно більшій мірі, ніж правова норма, вплинуло на зміну соціальних установок і свідомість, що побиття дітей є поведінкою, яка не має суспільного схвалення. В Україні такої широкої просвітницької кампанії не проводилось, і ця норма залишається важко виконуваною”, – пояснює правозахисник. 

Олександр Павліченко, заступник директора Харківської правозахисної групи нагадує, що не варто забувати, діти так само мають права.

“Діти – це не маленькі люди з маленькими правами. Вони так само захищені від ляпасів, ударів, копняків, як і дорослі, що готові викликати міліцію і судитись за удари й ляпаси. При тому не задумуючись, вони виховують такими ляпасами власних дітей”, – каже правозахисник.

Загальнонаціональне соціологічне дослідження провели на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці із ГО “Центр інформації про права людини” і Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Усього було опитано 2 002 респондентів за квотною загальнонаціональною вибіркою, яка за областями України, типами поселення (Київ, обласні центри, інші міста, села), статтю і віком репрезентує доросле населення України (18 років і старше). Опитування проводилось у всіх областях України, м. Києві та контрольованих районах Донецької і Луганської областей. Опитування не проводилось в анексованому Росією Криму, м. Севастополі та на окупованих територіях Донбасу. Максимальна випадкова похибка (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,2% з вірогідністю 0,954.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter